Linkovi

Tramp oštro napao Kamalu Haris nakon što ju je Bajden izabrao za partnerku u izbornoj trci


Arhiva - Bivši potpredsednik Džo Bajden i senatorka Kama Harris stoje na bini pre početka druge debate predsedničkih kandidata demokrata u Detroitu, Mičigen, 31. jula 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp u sredu je nazvao senatorku Kamalu Haris, verovatnu partnerku u trci kandidata demokrata za predsednika SAD Džoa Bajdena, "suparnikom koga svi sanjaju".

"Kamala Harris je započela snažno" napisao je Tamp na Tvireru govoreći o preliminarlnim izborima u Demokratskoj stranci, "i završila slabo. Na kraju je pobegla iz trke uz gotovo nultu podršku".

Nakon što je izbor Harisove objavljen u petak, Tramp je rekao da je iznenađen što je ona Bajdenov izbor za potpredsednicu i nazvao trku Harisove za predsedničku nominaciju neuspehom.

"Bio sam iznenađen više od bilo čega drugog, jer je tako loše radila... na preliminarnim izborima", rekao je Tramp u utorak na konferenciji za štampu u Beloj kući.

Tramp je optužio Harisovu da je bila "izuzetno gadna" prema tadašnjem kandidatu za Vrhovni sud, Bretu Kavanu, kada ga je na saslušanju za potvrđivanje postavljenja 2018. ispitivala o otužbama sa seksualno nedolično ponašanje.

"Mislio sam da je bila najgadnija, najužasnija, najviše omalovažavajuća u Sanatu SAD", rekao je on.

Trampovo nipodaštavanje Harisove nije različito od njegovih kritika na račun Hilari Klinton, prve žene koja se kandidovala za predsednicu ispred jedne od glavnih partija, na izborima 2016.

Tramp je takođe nazivao Klintonovu "gadnom" tokom kampanje i retvitovao je post ranije ove godine nazivajući je pogrdnim sleng terminom "skank".

Njegova kritika Harisove dolazi nakon što su on i njegova ćerka Ivanka Tramp, viša savetnica Bele kuće, uplatili višestruke donacije kampanji Harisove za državnog tužioca države Kalifornija između 2011. i 2014, prema podacima Kancelarije državnog sekretara Kalifornije.

Kada su ga reporteri upitali o tim donacijama, Tramp nije odgovorio. Ali, portparolka Trampove kampanje Katrina Pirson rekla je da je Tramp donirao i demokratskim, i republikanskim kandidatima "kao privatni biznismen".

Haris je prva tamnoputa žena koja je izabrana za kandidatkinju za potpredsednicu u jednoj od velikih partija, podseća Ališija Garca, koosnivačica pokreta "Životi crnaca su važni".

"Za neke aktiviste, važno je to što je crna žena predstavljena ovom kartom. A za druge aktiviste, materija će biti mnogo važnija od simbolike", rekla je Garca. "Trik izvođenja ljudi na glasanje biće uspešna kombinacija te dve stvari. Ovo je neverovatan momenat prilike. Ovo je momenat prepun mogućnosti i ja se i dalje nadam da će ova nova objava izaći u susret tom trenutku".

Izbor Harisove je potvrda rastućeg političkog uticaja obojenih glasača i SAD, tvrdi bivšia predsedavajuća Demokratskog nacionalnog komteta Dona Brazil.

"Džo Bajden je razumeo da ovaj istorijski trenutak zahteva čvrstog, pametnog i poštovanog slugu javnosti", rekla je ona.

Članica Kongresa Val Demings, koja je takođe razmatrana za kandidatkinju za potpredsednicu, među mnogim afroameričkim liderima je koji uviđaju važnost izbora Harisove.

"Videti crnkinju nominovanu po prvi put oživljava moju veru u Ameriku, da postoji mesto za svaku osobu da uspe bez obzira na to ko je i odakle dolazi", kaže Demings.

Bivši predsednik Barak Obama, verovatno najpoplarnija figura u Demokratskoj stranci, tvitovao je da je Harisova, druga senatorka crnkinja u američkpj istoriji, "provela karijeru braneći naš Ustav i boreći se za ljude" kojima je potreban pošten pristup.

Nisu, međutim, svi toliko entuzijastični spram Harisove.

Neki politički posmatrači pitaju se da li će njen staž kao državne tužiteljke Kalirofnije naškoditi šansama Demokratske stranke da mobilišu mlađe crnce, Latinose i druge obojene glasače.

"Iako u potpunosti cenim njen opseg odgovornosti dok je bila u toj ulozi, još uvek mislim da je bila ovlašćena da se više zalaže za manjine i mislim da je to bila zaista propuštena prilika", rekla je Lindzi Roland, 31 godinu stara Afroamerikanka koja radi kao agentica za nekretnine u Michiganu.

"Ali apsolutno ću glasati. Imamo previše toga na ulogu. I ja sam kao majk uplašena i samo osećam da će još četiri godine s ovom administracijom biti katastrofalne."

Neki vodeći zagovornici reforme krivičnog pravosuđa, uključujući predsednika predsednika "Boja promene" (Color of Change ) Rašada Robinsona, rekli su da će neki glasači preispitivati ulogu Harisove kao tužiteljke, ali da on smatra da je Harisova evoluirala u zagovornicu promena.

"Ono što cenim u vezi s njom je to što je bila voljna da sluša i što je bila spremna da zakone stavi iza te evolucije i političke platforme iza te evolucije“, rekao je Robinson.

XS
SM
MD
LG