Linkovi

Ukinuti usmeni brifinzi za članove Kongresa o pretnjama za izbore


Američki kontraobaveštajni zvaničnici više neće usmeno informisati članove Kongresa o pretnjama koje se odnose na predsedničke izbore u novembru, uz obrazloženje da su takvi usmeni brifinzi doveli do curenja "poverljivih podataka" i politizovanja informacija.

Zvaničnici kancelarije Direktora nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI) usmeno su obavestili o toj promeni članove Kongresa i kongresne odbore u subotu, navodeći da će i dalje dobijati obaveštajne podatke o pretnjama po izbore 3. novembra, samo u drugačijoj formi.

​"Želimo da ispunimo sve svoje dužnosti i da Kongres bude u potpunosti i na vreme obavešten", izjavio je jedan anonimni zvaničnik ODNI za Glas Amerike. On je rekao da će se članovi Kongresa informisati pisanim putem, i da kancelariju brine "neovlašćeno otkrivanje osetljivih podataka koje se dogodilo posle nedavnih brifinga."

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Džon Retklif takođe je u subotu uputio pisam zakonodavcima sa dodatnim objašnjenjem ove promene.

Džon Retklif, koji je bio republikanski kongresmen iz Teksasa, svedoči pred senatskim odborom za obaveštajna pitanja na pretresu povodom njegove nominacije, 5. maja 2020.
Džon Retklif, koji je bio republikanski kongresmen iz Teksasa, svedoči pred senatskim odborom za obaveštajna pitanja na pretresu povodom njegove nominacije, 5. maja 2020.

"Verujem da će taj pristup u najvećoj mogućoj meri obezbediti da informacije koje ODNI pruža Kongresu o bezbednosti izbora, štetnom stranom uticaju i mešanju u izbore ne budu pogrešno protumačene ili politizovane", napisao je Retklif, prema kopiji pisma u koje je uvid imao Glas Amerike.

"Takođe ćemo tako bolje zaštititi svoje izvore i metode i najosetljivije obaveštajne podatke od dodatnog nedozvoljenog otkrivanja ili zloupotreba", napisao je Retklif.

U pismu nisu navedeni konkretni primeri štetnog curenja informacija, ili politizovanih obaveštajnih podataka posle ranijih brifinga.

Promena je uvedena nešto više od dva meseca pre nego što američki birači izađu na izbore ili pošalju svoje glasove poštom, i odmah je izazvala gnev najviših demokrata u Kongresu. U zajedničkom saopštenju, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsednik Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu Adam Šif koji su optužili kancelariju direktora Nacionalnih obaveštajnih službi da su izneverili svoju dužnost prema članovima Kongresa i široj javnosti.

Predsedavajuća Nensi Pelosi i predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu Adam Šif (arhivska fotografija)
Predsedavajuća Nensi Pelosi i predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu Adam Šif (arhivska fotografija)

"Ovo je sramno i - budući da se događa samo nekoliko nedelja pred izbore - pokazuje da Trampova administracija učestvuje u politizovanom pokušaju da uskrati Kongresu i američkoj javnosti informacije koje se odnose na izbore, tačno u trenutku kada je potrebna veća transparentnost i odgovornost", naveli su Pelosi i Šif.

Najviši demokrata u Senatu Čak Šumer takođe je okrivio za promenu predsednika Trampa i njegovu administraciju i optužio da pokušavaju da zataškaju Trampove pokušaje da profitira na stranom mešanju.

"Naši obaveštajci kažu da postoji aktivni i trenutni napad na naš demokratski proces iz Rusije", saopštio je Šumer. "Predsednik Tramp samo koristi Džona Retklifa da sakriju ružnu istinu od američkog naroda - da predsednik ponovo dobija pomoć Kremlja."

Napetost između demokrata u Kongresu i ODNI, koji nadzire sve obaveštajne brifinge, vlada već mesecima. Krajem jula, demokrate su kritikovale Vilijama Evaninu, direktora Nacionalnog centra za kontraobaveštajne podatke i bezbednost (NSCS) navodeći da njegova procena pretnje američkoj izbornoj infrastrukturi nije bila dovoljno jaka.

Evanina je javno govorio o pokušajima Rusije, Kine i Irana da kompromituju američke izbore, a demokrate ocenile da se u njegovom saopštenju pravi lažna ravnoteža između aktivnosti stranih neprijatelja. "Rusi još jednom pokušavaju da utiču na izbore i podele Amerikance i ti pokušaji moraju da se spreče i raskrinkaju."

Ranije ovog meseca, Pelosi i Šif su ponovo kritikovali ODNI i Evaninu, navodeći da je u novoj proceni pretnje koja potiče od Rusije, Kine i Irana potcenjena pretnja iz Moskve.

Predsednik Tramp je, pak, pozdravio okončanje usmenih brifinga za zakonodavce. "Imate ljude u odboru koji odaju informacije", rekao je novinarima u subotu tokom posete Teksasu.

Tramp je više puta odbacio svaku ideju da Rusija pokušava da mu pomogne da osvoji drugi mandat navodeći da "niko nije bio čvršći prema Rusiji od njega." Predsednik je takođe više puta odbacio zaključke izveštaja američke obaveštajne zajednice iz 2017. u kojem je utvrđeno da je Rusija pokušavala da mu pomogne da pobedi na predsedničkim izborima 2016. Tramp je celu istragu nazvao "političkim lovom na veštice."

Nasuprot kritikama demokrata u Kongresu, predsednikove pristalice pohvalile su odluku da se ukinu brifinzi uživo. Među njima je bivši vršilac dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi Ričard Grenel. "Karijerni obaveštajni zvaničnici su mi rekli da ne žele da brifuju Kongres, zato što curenje informacija i manipulisanje njihovim rečima nanose štetu njihovoj karijeri", napisao je na Tviteru i dodao "ovo je veoma dobra reforma."

Međutim, neki bivši obaveštajni zvaničnici izražavaju zabrinutost na društvenim mrežama o ukidanju usmenih brifinga. Oni kažu da pisani obaveštajni izveštaji mogu da budu korisni ali da brifing uživo pruža priliku zakonodavcima da postavljaju pitanja i dodatno razjasne neke činjenice - što više neće biti moguće.

Postoje i dodatna pitanja. Na primer, nije jasno kako će odluka uticati na brifinge kandidatima za Kongres i da li će biti nekih promena u načinu na koji ODNI drži obaveštajne brifinge za izborne štabove predsednika Trampa i demokrate Džoa Bajdena. Zvaničnici kancelarije Direktora nacionalnih obaveštajnih službi nisu odgovorili na pitanja koja im je o tome nekoliko puta postavio Glas Amerike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG