Linkovi

Dačić: Za Srbiju Tramp bolja opcija od Bajdena, ali ne mešamo se u izbore


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u studiju Glasa Amerike u Njujorku
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u studiju Glasa Amerike u Njujorku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju ne bi bila bolja opcija da na izborima u SAD pobedi demokrata Džozef Bajden, ali je istakao da se Srbija ne meša u američke izbore.

On je za TV Hepi kazao da će o tome odlučiti i glasači u SAD srpskog porekla, a da je uslov da aktuelni predsednik Donald Tramp dobije njihove glasove to da imaju bolje mišljenje o njemu nego o Bajdenu.

Dačić smatra da to "nije teško" s obzirom na Bajdenove izjave o Srbima i Kosovu, prenosi Fonet. Šef diplomatije je rekao da je sve što je Bajden radio i govorio "bilo usmereno ka tome da su Srbi zločinci, da je Srbija kriva za sve što se dešavalo u SFRJ i da podržava Albance na Kosovu".

Ipak, Dačić smatra da je Bajden "iskusan i realan političar" i da će morati da uskladi svoje lične stavove sa interesima SAD u uslovima kada su "poboljšane i učvršćene međunarodne pozicije Srbije, a Kosovo nema većinu".

Ovo nije prvi put da šef diplomatije Srbije iskazuje svoje mišljenje u vezi sa predsedničkim kandidatima u SAD i poziva glasače u Americi da glasaju za Donalda Trampa.

Pre nekoliko meseci, Dačić je ocenio da Srbi koji žive u Americi treba da glasaju za Trampa jer njegova administracija za razliku od demokratske ne smatra da je pitanje Kosova rešeno.

Isti poziv Dačić je uputio i u avgustu 2019. i tada rekao da će Srbija stvoriti bolju poziciju unutar Trampove administracije, što su pojedini ocenili kao "mešanje u unutrašnja pitanja SAD".

XS
SM
MD
LG