Linkovi

Džo Bajden prihvatio predsedničku nominaciju demokrata


Džo Bajden u govoru na Demokratskoj konvenciji
Džo Bajden u govoru na Demokratskoj konvenciji

Posle skoro pola veka u američkoj politici, Džozef Bajden je prihvatio nominaciju Demokratske stranke da bude njen predsednički kandidat na izborima 3. novembra i poručio da je vreme da aktuelni predsednik Donald Tramp napusti Belu kuću.

"Ujedinjeni možemo i hoćemo prevazići ovu mračnu epizodu u Americi", rekao je Bajden koji ulazi u trku za predsednika u vreme pandemije i rekordne nezaposlenosti.

"Biramo nadu umesto straha, činjenice umesto izmišljotina, fer odnos umesto privilegija", rekao je Bajden u govoru koji je trajao oko pola sata.

Tvrdi da Tramp nije preuzeo nikakvu odgovornost za širenje virusa u zemlji i nije upravljao krizom.

"Sve ovo vreme predsednik nema plan za borbu protiv pandemije. Nije uspeo da zaštiti Ameriku. To je neoprostivo".

Političke konvencije

Bajden je govorio iz svog rodnog grada Vilmingtona u Delaveru, četvrte i poslednje večeri konvencije Demokratske stranke.

Tramp i republikanci će takođe imati svoju konvenciju od ponedeljka, 24. avgusta. Predsednik je bio u poseti gradu Skrantonu, u kojem je Bajden odrastao.

"Ako želite da znate kako će izgledati vaš život ako Bajden bude predsednik? Ruševine u Mineapolisu, nasilni anarhisti u Portlandu, trotoari poprskani krvlju u Čikagu i možete da zamislite pokolje koji će se događati u drugim gradovima u Americi", kazao je Tramp pre Bajdenovog govora.

Bajden je bio senator 36 godina i osam godina je bio potpredsednik Baraka Obame.

Tokom govora, nijednom nije pomenuo Trampa imenom, ali je kritikovao tri i po godine njegovog mandata.

Optužio ga je da se približio diktatorima i raskinuo odnose sa tradicionalnim saveznicima, da je doveo u opasnost penzije i zdravstvenu zaštitu za starije Amerikance, kao i da nije uspeo da reši problem rasne nepravde u SAD.

Podsetio je na marš ekstremnih desničara u Šarlotstvilu 2017. kada je u sukobima antirasista sa ekstremistina poginula jedna devojka i rekao da je Tramp tada kazao da "ima dobrih ljudi sa obe strane".

"Sistemski rasizam"

Bajden je kazao da je vreme da se reši problem sistemskog rasizma u SAD.

"Uvek sam verovao u to da Ameriku možete definišete u jednoj reči: mogućnsost. Ovo je Amerika, svi i zaista mislim svi treba da dobiju priliku da ostvaruju svoje snove koliko god mogu".

Bajden kaže da je "Tramp suviše dugo Ameriku držao u mraku, da je bilo previše besa, straha i podela".

"Sada i ovde vam dajem svoju reč: ako me izaberete za predsednika, izvući ću najbolje, a ne najgore iz vas. Biću saveznik svetlosti, a ne tame".

Demokrate su morale da odustanu od planirane tradicionlane konvencije u Milvokiju, kojoj je trebalo da prisustvuju hiljade ljudi, zbog koronavirusa. Bajden će, ako dobije izbore, na dan inauguruacije 20. januara 2021. imati 78 godina, dok će Tramp imati 74.

Kandidatkinja za potrpedsednicu

Bajden je za potpredsednicu izabrao senatorku Kamalu Haris, što je bio istorijski izbor zbog njenog porekla - ona je prva žena sa afričkim i azijskim korenima u Americi koja je izabrana na tu funkciju.

Nekoliko demokratskih kandidata koji su ranije ispali iz trke, uključujući i senatora Bernija Sandersa, govorili su na konvenciji Demokratske stranke.

"Upoznao sam i Kamalu i Džoa tokom trke za predsedničku nominaciju..Oni razumeju probleme sa kojima se suočavamo. Oni su roditelji i patriote koje žele najbolje ovoj zemlji. Ako im damo šansu, boriće se za nas i naše porodice svakog dana", rekao je Endru Jeng koji je bio kandidat za predsedničku nominaciju.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg poručio je biračima da "glasaju protiv Trampa jer je loše radio, jer je više tvitovao nego obavljao svoj posao"

Prethodnih večeri konvencije, viđeniji govornici poput bivšeg predsednika Baraka Obame i njegove supruge Mišel, napali su Trampa kao lošeg lidera, dok su Bajdena podržali i neki republikanci poput Džona Kejsika i Kolina Pauela.

Govornici su opisivali Bajdena kao pristojnog i običnog čoveka koji ima saosećanja za tuđe probleme, za razliku od Trampa. Govorili su o tome da je Bajden prevazišao lične nesreće u životu, poput pogibije prve supruge i ćerke, a potom i smrti sina koji je umro od tumora na mozgu.

XS
SM
MD
LG