Linkovi

Tesna trka Trampa i Bajdena u državama čiji su glasovi odlučujući


This combination of file photos shows President Donald Trump, left, speaking to the media in Washington on March 3, 2020 and Democratic presidential hopeful and former Vice President Joe Biden at a Nevada Caucus watch party on Feb. 22, 2020.
This combination of file photos shows President Donald Trump, left, speaking to the media in Washington on March 3, 2020 and Democratic presidential hopeful and former Vice President Joe Biden at a Nevada Caucus watch party on Feb. 22, 2020.

Devet nedelja ostalo je do predsedničkih izbora u SAD. Bivši potpredsednik i kandidat demokrata Džo Bajden već mesec dana održava prednost u anketama na nivou SAD u odnosu na republikanskog protivnika Donalda Trampa. Ali, ankete pokazuju da su Bajden i Tramp sve bliži u državama čiji su glasovi odlučujući na izborima.

Bajden je prosečno vodio između 8 i 10 odsto u odnosu na Trampa, u istraživanjima rađenim ove godine. Ta podrška je sada opala na 6,2 odsto prema sajtu RealClearPolitics.

Prednost je čak dodatno umanjena u državama koje su obično osvajale demokrate - Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu - dok ih Tramp nije dobio 2016.

Predsednik SAD bira se indirektno - ne glasovima građana, već glasovima Elektorskog koledža, što znači da neki kandidat može da dobije više glasova građana, ali nedovoljno elektorskih glasova. Tramp je 2016. dobio skoro tri miliona glasova manje od protivkandidatkinje Hilari Klinton, ali je dobio izbore zahvaljujći glasovima elektora u odlučujućim državama.

Elektorski koledž funkcioniše tako da kandidat koji pobedi u nekoj saveznoj državi dobija sve glasove elektora.

Koliko će elektora imati neka država, zavisi od broja stanovnika. Najviše ih ima demokratska Kalifornija - 55, sledi republikanski Teksas sa 38. Sedam država, uključujući i glavni grad Vašington, imaju samo po tri elektora.

Ako Bajde dobije u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, a u preostalih 47 država ishod bude isti kao 2016, dobiće izbore. Međutim, trenutna istraživanja govore da je Bajden u maloj prednosti - 4,7 odsto u Pensilvaniji, 2,6 odsto u Mičigenu i 3,5 odsto u Viskonsinu.

Osim ove tri države, ankete polazuju da ima još onih koje mogu biti odlučujuće 3. novembra.

RealClearPolitics pokazuje da je Bajden u prednosti u Floridi, državi u kojoj je inače Tramp prijavljen, za 3,7 odsto. Florida ima 29 elektorskih glasova, pa bi Trampov poraz u toj državi aktuelnog predsednika onemogućio da ponovo osvoji mandat.

Tramp i Bajden su rame uz rame u još osam drugih država, od kojih je Tramp 2016. osvojio šest. Bajden je u maloj prednosti u dve države koje je Tramp dobio - Ohaju i Arizoni.

Do sada su samo dvojica američkih predsednika izgubila u trci za reizbor - Džimi Karter 1980. i Džordž Buš stariji 1992.

Tramp i Bajden će se tri puta suočiti u debatama, jednom u septembru i dvaput u oktobru. Njihovi kandidati za potpredsednike Majk Pens i Kamala Haris sučeliće stavove u oktobru.


XS
SM
MD
LG