Linkovi

Tramp odbio da ospori lažne tvrdnje da Haris ne ispunjava uslove za potpredsednicu


Senatorka iz Kalifornije i kandidatkinja za potpredsednicu SAD Kamala Haris govori na konferenciji za novinare sa demokratskim kandidatom Džo Bajdenom, 13. avgust 2020. (Foto: AP/Carolyn Kaster)
Senatorka iz Kalifornije i kandidatkinja za potpredsednicu SAD Kamala Haris govori na konferenciji za novinare sa demokratskim kandidatom Džo Bajdenom, 13. avgust 2020. (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Predsednik Donald Tramp odbija da ospori lažne tvrdnje, koje se iznose na društvenim mrežama, da kandidatkinja demokrata Kamala Haris možda ne ispunjava zakonske uslove da bude potpredsednica zbog imigracionog statusa njenih roditelja u trenutku kada je rođena.

“Čuo sam danas da ne ispunjava uslove. Advokat koji je to napisao je visoko kvalifikovan. Veoma talentovan. Ne znam. Pretpostavio sam da su demokrate to proverile pre nego što je izabrana za kandidatkinju za potpredsednicu", rekao je Tramp u četvrtak u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Tramp je komentarisao teoriju koju je u autorskom članku za Njuzvik izneo Džon Istmen, profesora prava na Univerzitetu Čepmen.

Ko može biti predsednik SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Istmen je konzervativni advokat koji tvrdi da američki Ustav ne garantuje sticanje državljanstva po rođenju i dovodi u pitanje da li Haris ispunjava uslove zbog imigracionog statusa njenih roditelja. Njena majka rođena je u Indiji, a otac na Jamajci, prenosi agencija Asošijeted pres.

Tvit sa člankom je u četvrtak retvitovala savetnica u Trampovom predizbornom štabu Džena Elis.

Haris je rođena u Ouklendu, u Kaliforniji i ispunjava ustavne uslove da bude i potpredsednica i predsednica. Prema stavu ustavnih stručnjaka i presedanu Vrhovnog suda, svi koji su rođeni u SAD su američki državljani, čime ispunjavaju uslove za predsednički i potpredsednički položaj.

“Jasno je da Haris ispunjava uslove. Rođena je u Sjedinjenim Državama i prema odredbi o državljanstvu 14. ustavnog amandmana, stekla je državljanstvo po rođenju, zbog čeka ispunjava uslove za predsednički mandat. Ni je jedan ozbiljni akademik ne misli drugačije", ističe profesor Pravnog centra na Univerzitetu Džordžtaun Džoš Čafec.

Ovo nije prvi put da je Tramp doveo u pitanje državljanstvo svog političkog protivnika. Nakon što je godinama promovisao teoriju zavere o mestu rođenja bivšeg predsednika Baraka Obame i tražio od njega da objavi krštenicu, Tramp je 2016. godine priznao da je Obama rođen u SAD.

Trampovo iznošenje sličnih tvrdnji o Haris je "predvidljivo" i "potpuna besmislica", ocenjuje Leri Sabato, direktor Centra za politiku na Univerzitetu Virdžinije.

Tramp uspeva u politici zato što je veoma dobar u definisanju svojih protivnika kao "drugih", dodaje Sabato.

“Tramp se oprobao vođenjem pokreta koji je dovodio u pitanje mesto rođenja predsednika Obame, a stalni napadi na imigrante i dalje podstiču entuzijazam njegove baze pristalica. Kamala Haris je Afromaerikanka, delom južnoazijskog porekla i roditelji su joj imigranti, što sve automatski izaziva sumnju među belcima iz radničke klase koji podržavaju Trampa", ističe Sabato.

Bajdenov izbori štab nije odgovorio na zahtev Glasa Amerike za komentar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG