Linkovi

Trampova kampanja saglasna da Kamala Haris ispunjava uslove za potpredsedničku funkciju


Kamala Haris, senatorka i kandidatkinja za potpredsedničku funkciju (Foto: Reuters)
Kamala Haris, senatorka i kandidatkinja za potpredsedničku funkciju (Foto: Reuters)

Bela kuća se u nedelju saglasila da Kamala Haris, demokratska senatorka iz Kalifornije, ispunjava uslove da bude potpredsednica Sjedinjenih Država – čime su okončane sumnje da ne bi mogla obavljati tu funkciju ukoliko bi bila izabrana na novembarskim izborima.

Prema odredbama američkog Ustava Kamala Haris je Amerikanka po rođenju.

“Po mom mišljenju – slučaj je zatvoren”, poručio je Džejson Miler, jedan od savetnika u predizbornom timu predsednika Donalda Trampa, u izjavi televiziji Ej-Bi-Si.

Istovremeno, Mark Medouz šef kabineta Donalda Trampa, izjavio je da senatorka Kamala Haris ispunjava uslove da obavlja funkciju potpredsednice ukoliko Džo Bajden bude bio izabran za predsednika.

Medouz je za CNN rekao da zabrinut zbog stavova levog centra koje Haris zastupa – a predsednik Tramp i republikanci protive.

Kamala Haris je dete roditelja imigranata rođena u Sjedinjenim Državama - u gradu Ouklendu u Kaliforniji. Njena majka doselila se iz Indije zbog studija, dok joj je otac poreklom sa Jamajke. Prva je crnkinja - kandidatkinja za potpredsedničku funkciju.

Kampanja verovatnog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena tvrdnje po kojima senatorka Haris ne ispunjava uslove odbacila je kao neprihvatljive.

Ko može biti predsednik SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Predsednik Tramp je godinama promovisao tvrdnje po kojima bivši predsednik Barak Obama nije mogao obavljati predsedničku funkciju jer je rođen u Keniji, a ne na Havajima. Protekle nedelje nedoumice o podobnosti senatorke Haris označio je veoma ozbiljnim.

"Čuo sam da ne zadovoljava potrebne kriterijume. Ne znam da li je to tačno. Verujem da su demokrate to proverile pre nego što su je izabrale da se kandiduje za potpredsednika. Ali to je veoma ozbiljno… Vi kažete da oni tvrde da nije kvalifikovana pošto nije rođena u ovoj zemlji”, rekao je Tramp u petak.

Na tvrdnje o mogućoj nepodobnosti Kamale Haris za obavljanje potpredsedničke funkcije pažnju je skrenula Džena Elis, viša pravna savetnica kampanje za reizbor Donalda Trampa. Ona je protekle sedmice ukazala da Haris nije u mogućnosti da se kandiduje za potpredsednicu, zbog imigracionog statusa roditelja u trenutku njenog rođenja.

To je zasnovala na tvrdnjama koje je u listu Njuzvik izneo Džon Istmen, profesor prava na Univerzitetu Čepmen u Kaliforniji i saradnik Instituta Klermont konzevrvativne orijentacije.

U autorskom tekstu je inicirao tvrdnje u kojima postavlja pitanje da li su roditelji Kamale Haris bili državljani SAD-a u vreme njenog rođenja – ili su bili posetioci u privremenom statusu. Što bi prema njegovim tvrdnjma značilo da je moguće da Haris po rođenju, kako navodi, nije bila u potpunoj nadležnosti SAD već neke druge države ili država.

Ipak, nejasnoće u vezi sa tim ispunjava li senatorka Haris kriterijume za potpredsedničku funciju razvejali su Džejson Miler i Mark Medouz – i to dan uoči konvencije na kojoj će Kamala Haris prihvatiti nominaciju.

“U ime kampanje govorim ja, a ne ona”, zaključio je u izjavi Ej-Bi-Si-ju Džejson Miler jedan od savetnika u predizbornom timu predsednika Donalda Trampa, govoreći o stavovima koje je iznosila Džoana Elis – pravna savetnica u kampanji za reizbor američkog predsednika.

XS
SM
MD
LG