Linkovi

Tramp odbio da potvrdi spremnost na miran prenos vlasti, ukoliko izgubi na izborima


Predsednik Donald Tramp govori tokom događaja posvećenom sećanju na veterane Zaliva svinja, u Istočnoj sobi Bele kuće, 23. septembra 2020.
Predsednik Donald Tramp govori tokom događaja posvećenom sećanju na veterane Zaliva svinja, u Istočnoj sobi Bele kuće, 23. septembra 2020.

Američki predsednik Donald Tramp odbio je da potvrdi da je spreman da pristane na miran prenos vlasti ako izgubi borbu za reizbor 3. novembra od kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena.

"Moraćemo da vidimo šta će se dogoditi", rekao je predsednik odgovarajući na novinarsko pitanje tokom konferencije za štampu u Beloj kući u sredu uveče. "Snažno prigovaram zbog glasačkih listića i glasački listići su katastrofa".

Tramp je, bez dokaza, više puta iznosio prognoze o masovnim prevarama sa desetinama miliona glasova putem pošte, što je način glasanja koji demokrate ohrabruju zbog pandemije koronavirusa.

"Želimo da se - otarasimo (tih) glasačkih listića", nastavio je predsednik, objašnjavajući ako se to dogodi "neće biti prenosa (vlasti), iskreno; biće nastavka".

Džo Bajden je, nakon što je avion njegove kampanje sleteo u Delaver u sredu uveče, zamoljen da odgovori na Trampovu primedbu.

"U kojoj smo zemlji? Izrazit sam", rekao je bivši potpredsednik. "Rekao sam u kojoj smo zemlji? Pogle, on govori najiracionalnije stvari... Ne znam šta da kažem".

Najamanje jedan republikanac u Senatu SAD izazio je zabrinutost zbog predsednikovih izjava.

"Osnova demokratije je miran prelazak vlasti; bez toga postoji Belorusija", rekao je senator Mit Romni iz Jute preko Tvittera. "Svaka naznaka da predsednik možda neće poštovati ovu ustavnu garanciju je i nezamisliva, i neprihvatljiva".

Romni je bio kandidat za predsednika ispred Republikanske partije 2012. i jedan je od nekoliko republikanaca koji povremeno osporava Trampovu retoriku i postupke.

"Nema sumnje da misli tačno ono što je rekao", rekao je kongresmen Adam Šif, predsednik Odbora Predstavničkog doma za obaveštajne službe, govoreći na MSNBC u vezi sa predsednikovim komentarom, dodajući da je vreme da oni koji služe u Trampovoj administraciji "podnesu ostavku" u znak protesta.

Jedna od najstarijih grupa za ustavna prava u zemlji takođe se oglasila.

"Mirna predaja vlasti esencijalna je za funkcionisanje demokratije. Ova izjava predsednika Sjdinjenih Država trebalo bi da zabrine svakog Amerikanca", rekao je Dejvid Kol, nacionalni pravni direktor Američke unije za građanske slobode.

Ranije u sredu, Tramp je rekao da misli da će novembarski izbori "završiti na Vrhovnom sudu" i da misli da je "veoma važno da imamo devet sudija".

Predsednik planira da u subotu objavi svog kandidata za Vrhovni sud kako bi se popunilo mesto upražnjeno smrću liberalne sudije Rut Bader Ginsberg, koja je preminula prošlog petka.

Ako Senat potvrdi kandidata za predsednika pre izbora, to bi konzervativnom krilu dalo većinu od 6-3 u tom telu.

"Ova prevara koju demokrate vuku, to je prevara, prevara će biti pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država i mislim da imati situaciju 4-4 nije dobra situacija", rekao je Tramp.

Predsednik je više puta izrazio zabrinutost zbog planova niza država, uključujući Kaliforniju, Kolorado, Havaje, Nevadu, Nju Džerzi, Oregon, Jutu, Vermont i Vašington, da automatski pošalju glasačke listiće poštom svim stanovnicima države.

Bendžamin Ginsberg, najviši pravni stručnjak za izbore koji je zastupao četiri republikanska predsednička kandidata, citiran je ovog meseca kako govori da Trampovom prognoziranju prevare sa takvim glasačkim listićima nedostaju dokazi.

"Predsednikove reči čine da njegova retorika i retorika Republikanske stranke izgledaju manje kao iskrena zabrinutost, a više kao transakciono licemerje osmišljeno da pruži izbornu prednost", napisao je Ginsberg u ličnom stavu u Vashington postu.

"I dolaze u trenutku kada republikanci, koji pokušavaju da iznose svoje predmete na sudovima, moraju da se suoče sa osnovnom istinom da su četiri decenije posvećene istrage pokazale samo izolovane slučajeve prevara na izborima."

Povezani članci

XS
SM
MD
LG