Linkovi

Bivši osuđenici na Floridi ne mogu da glasaju dok ne izmire sva dugovanja


Bivši osuđenik Robert Ekford posle registracije za glasanje u Orlandu, 2019.
Bivši osuđenik Robert Ekford posle registracije za glasanje u Orlandu, 2019.

Bivši osuđenici na Floridi moraće da plate sve kazne i sudske troškove pre nego što ponovo dobiju pravo glasa, odlučio je federalni apelacioni sud, a ta odluka bi mogla da utiče i na ishod predsedničkih izbora u novembru.

Federalni apelacioni sud je izmenio presudu nižeg suda na Floridi kojom je osuđenicima dato pravo da glasaju bez obzira na to da li su izmirili finansijske obaveze, i time podržao stav republikanskog guvernera Rona Desantisa i republikanske skupštine na Floridi.

Stanovnici Floride su se 2018. glasanjem izjasnili da onima koji su odslužili zatvorsku kaznu treba dati da glasaju. Takozvanim Amandmanom 4 se glasanje trajno brani ubicama i silovateljima, a ostalima koji su odslužili zatvorsku kaznu, a procenjuje se da ih ima oko 774 hiljade, dozvoljava se da glasaju.

Taj zakon su kasnije osporili delegati u državnoj skupštni i u centar spora stavili šta znači odsluženje kazne i odlučili da taj termin znači i da osuđenici treba da plate sve sudske troškove i kazne pre nego što im se odobri da glasaju.

Presuda federalnog apelacionog suda posebno pogađa pripadnike manjinskih zajedinca i siromašne u SAD.

"Ova presuda je protivna bazičnom principu da Amerikanci ne treba da plate da bi glasali. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je ova odluka opasna. To je uvreda za demokratiju", rekla je advokatica Džuli Ebenstin iz Američke unije građanskih sloboda (ACLU)

Ipak, federalni apelacioni sud je u obrazloženju presude na 200 strana tvrdio da pravo glasa u skladu sa Amandmanom 4 nije ugroženo jer države imaju ustavna ovlašćenja da postavljaju određene uslove za glasanje.

Šest sudija glasalo je za ovakvu odluku, a četvoro je bilo protiv i njihovo mišljenje je da bivši osuđenici često i nemaju informacije šta sve treba da plate i da država mora da napravi sistem koji će im dati te informacije.

Koalicija za povratak biračkog prava na Floridi sakupila je više od 4 miliona dolara da plati kazne bivšim osuđenicima, a među donatorima je i košarkaš Majkl Džordan, kao i organizacija za promociju crnačkih prava u kojoj su košarkaš Lebron Džejms i komičar Kevin Hart.

Ipak, procenjuje se da su ukupni troškovi bivših osuđenika oko 3 milijarde dolara.

Presuda federalnog apelacionog suda mogla bi da utiče na ishod izbora 2020. Florida se smatra državom koju aktuelni predsednik Donald Tramp mora da osvoji kako bi bio ponovo izabran, a poznata je po inače tesnim rezultatima. Na glasove bivših osuđenika računale su uglavnom demokrate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG