Linkovi

Sukob Trampa i Bajdena oko vakcine


Bajden i Tramp sučeliće politike u debati 29. septembra
Bajden i Tramp sučeliće politike u debati 29. septembra

Američki predsednik Donald Tramp i kandidat demokrata na predsedničkim izborima Džozef Bajden verbalno su se sukobili oko vakcine za koronavirus.

Predsednik je pozvao Bajdena i njegovu kandidatkinju za potpredsednicu Kamalu Haris da se "odmah izvine zbog bezobzirne retorike protiv vakcina".

Bajden je rekao da bi "voleo da se vakcina pojavi i sutra, čak i kada bi ga to koštalo izbora". Ali, kako je istakao, "ljudi bi oklevali da je prime, čak i da je vakcina veoma dobra, zbog lažnih izjava predsednika o virusu, kojima je umanjio poverenje javnosti".

"Ništa što je do sada rekao nije istina", kazao je Bajden prilikom virtuelne konvencije američkih sindikata, povodom Dana rada u SAD.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da će, suprotno "političkim lažima", svaka vakcina koju federalna vlada odobri za masovnu upotrebu biti "bezbedna i efikasna".

Sukob Trampa i Bajdena oko vakcine dešava se u trenutku kada od koronavirusa u Americi dnevno u proseku umre oko 1000 ljudi, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bajden je u ponedeljak posetio jednu od ključnih država na izborima, Pensilvaniju, i optužio Trampa da ne radi dovoljno na minimiziranju štete po javno zdravlje i ekonomiju, da ne bi spustio cenu akcija na berzama.

"On živi u skladu sa pravilima pohlepe, laži i sebičluka", kazao je Bajden.

Tramp je, s druge strane, pohvalio borbu administracije sa posledicama pandemije i predvideo oporavak ekonomije. Poručio je i da će pobedom Bajdena, koga je nazvao "glupim", "Kina biti vlasnik Amerike".

Stopa nezaposlenosti u Americi je bila 8,4 odsto u avgustu, ali neki stručnjaci kažu da će biti potrebni meseci kako bi se ekonomija oporavila. Za sada je samo polovina radnih mesta, koja je bila ugašena zbog pandemije, uspela da se povrati.

Borba za birače

Bajden je dobio podršku tri radnička sindikata u Americi koja zastupaju stotine hiljada radnika, pa se njegova kampanja nada da će motivisati te grupe da glasaju.

Tramp je rekao da je dobio podršku policijskih sindikata, što je u skladu sa politikom "reda i zakona" koju propagira.

Predsednik se bori da zadrži podršku među ratnim veteranima, pošto je marince sahranjene na groblju u Parizu, navodno nazvao "budalama" i "gubitnicima". Tramp je demantovao takve navode magazina "Atlantik".

I kandidati za potpredsedničku funkciju, Majk Pens i Kamala Haris posetili su Viskonsin, jednu od ključnih država na izborima u novembru.

Haris se, u svom prvom solo pojavljivanju u kampanji, sastala sa predstavnicima radničkih sindikata i afroameričkim preduzetnicima u Milvokiju. Takođe se sastala i sa porodicom Džejkoba Blejka, 29- godišnjaka kojeg je upucao policajac u Kenoši.

Majk Pens je posetio fabriku za proizvodnju električne energije u gradu La Kros u Viskonsinu.

Očekuje se da Pensilvanija i Viskonsin, inače tradicionalno demokratske države koje je Tramp dobio 2016, ponovo budu ključne za izbor predsednika u novembru 2020.

Istraživanja za sada pokazuju da je Bajden u blagoj prednosti u tim državama, a na nivou cele Amerike vodi za 7 odsto u odnosu na Trampa.

XS
SM
MD
LG