Linkovi

Nema naznaka da hakeri prete američkim izborima


Glasanje na primarnim izborima u Južnoj Karolini (Foto: Rojters/Lucas Jackson)
Glasanje na primarnim izborima u Južnoj Karolini (Foto: Rojters/Lucas Jackson)

Najviši pravosudni, vojni i obaveštajni zvaničnici sigurni su u svoju mogućnost da obezbede da predstojeći predsednički izbori budu bezbedni, pored sve brojnijih dokaza da nekoliko zemalja namerava da se umeša u izbore.

Zvaničnici su spremni za neku vrstu napada na izbore već četiri godine, od kada je američka obaveštajna zajednica zaključila da je Rusija pokušala da se meša u predsedničke izbore 2016. Manje od 50 dana od dana glasanja, navode da nema znakova da Rusija ili bilo ko drugi pokušava da hakuje ključne izborne sisteme.

"Nije bilo sajber napada do sada ove godine, ni na biračke spiskove, niti ni na bilo koji sistem, uključujući glasanje na primarnim izborima", rekao je direktor FBI Kristofer Rej na virtuelnom samitu Američke agencije za sajber bezbednost.

Pored toga što je opisao napore FBI da se zaštite ključni američki sistemi kao "bitku bez kraja", Rej navodi da izgleda da su se isplatile mere predostrožnosti koje su uvedene još 2016. godine.

"Koliko znamo, nijedna strana vlada nije pokušala da se umeša u brojanje glasova u Americi".

Na drugoj virtuelnoj konferenciju, komandant Američke sajber komande takođe je pokušao da uveri glasače pred izborni dan.

"Ubeđen sam da imamo ogroman, kontinuirani uspeh, koji smo izgradili zajedno u vladinim agencijama i sa partnerima", rekao je general Pol Nakasoni, koji je direktor Nacionalne bezbednosne agencije.

Ove ocene su na liniji sličnih koje su dali i visoko rangirani američki zvaničnici prošlih nedelja, a u vezi sa pretnjama predsedničkim izborima, dok američki rivali kao što su Kina, Rusija i Iran pokušavaju da se umešaju u izbore, njihovi napori da se ubace u sistem zavisiće od organizacije samog glasanja.

"Ovo će biti najsigurniji izbori u savremenoj istoriji" , rekao je direktor Agencije za sajber bezbednost Kristofer Krebs, ponavljajući frazu koju je nekoliko puta rekao od jula.

Kao deo napora da se osiguraju izbori, američka vlada je radila sa saveznim državama da se poveća broj senzora koji registruju zlonamernu aktivnost. Više od 90 odsto biračkih jedinica sada ima sisteme koji imaju i trag na papiru o svakom glasu, ukoliko nešto pođe naopako.

Visoki zvaničnici su ublažili zabrinutost predsednika Donalda Trampa da bi povećano glasanje poštom, zbog pandemije koronavirusa, moglo da dovede do "najneregularnijih izbora u istoriji naše nacije".

"Nemamo informacije ili obaveštajna saznanja da se ijedan strani državni akter uključuje u bilo koju aktivnost koja bi ugrozila bilo koji deo procesa glasanja poštom", objavio je visoki američki bezbednosni zvaničnik prošlog meseca, insistirajući na anonimnosti na brifingu za novinare.

I dok su američki zvaničnici ubeđeni u jaku izbornu infastrukturu, i dalje brinu na koji način bi protivnici mogli da utiču na ishod izbora, kampanjom i propagandom.

Nakasoni je objasnio da će se pretnje da se utiče na izbore samo pogoršavati, kako bude napredovala tehnologija.

"Operacije sa ciljem da se utiče, za nas neće više biti nešto sa čime se suočavamo svake dve ili četiri godine. Mislim da ćemo to videti i u našim diplomatskim procesima. Videćemo u bitkama. Videćemo kako podstiče nepoverenje građana u drugim zemljama".

Direktor FBI Kristofer Rej, koji je u četvrtak svedočio pred Odborom za unutrašnju bezbednost u Predstavničkom domu, upozorio je da se Rusija meša u američke izbore 2020-te tako što kontinuirano širi dezinformacije o demokrati Džou Bajdenu, i pokušava da uzdrma poverenje Amerikanaca u izborni proces.

Moskva takođe pokušava da podrije ono što vidi kao antiruski establišment u SAD, izjavio je direktor Federalnog istržanog biroa. Kako je dodao, najviše ga brine “postojani ritam dezinformacija” koje bi, kako strahuje, mogle da podriju poverenje Amerikanaca u rezultat izbora 2020.

Ima naznaka da Kina, Rusija i Iran jačaju napore. Majkrosoft je proše nedelje objavio da je otkrio dokaze da su hakeri iz tri osumnjičene zemlje aktivno ciljali Trampovu kampanju za reizbor, isto kao kampanju negovog rivala, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

"Inostrane grupe jačaju napore ciljane na izbore 2020, kao što smo i pretpostavljali, i to je u skladu sa onim što je već prijavila američka vlada i drugi", napisao je u svom blogu Tom Bert, potpredsednik Majkrosofta za bezbednost korisnika.

"Većina tih napada je otkrivena i zaustavljena alatima za bezbednost koji su ugrađeni u naše proizvode", dodao je.

Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra upozorio je prošlog meseca da Kina, Rusija i Iran pokušavaju da podriju "poverenje Amerikanaca u naše demokratske procese".

U retkom javnom obraćanju, Evanina je rekao da je Rusija nameravala da oslabi Bajdenovu kampanju, dok su neki akteri povezani sa Kremljom "hteli da pojačaju kandidaturu predsednika Trampa na socijalnim mrežama i ruskoj televiziji".

Evanina je rekao da su Kina i Iran najverovatnije hteli da favorizuju Bajdena.

I pored zabrinutosti, i dalje ostaju pitanja o tome kakav utucaj bi kineske, ruske i iranske akcije imale na američke glasače kada budu glasali.

"Čak i ako sprovedete tu operaciju, čak i ako prikupe mnogo, pitanje je koji je uticaj", kaže Danijel Kimaž, zamenik koordinarota u Globalnom centru za akciju Stejt departmenta.

XS
SM
MD
LG