Linkovi

Tramp i Bajden razmenjuju nove optužbe: Ko nije podoban za predsednika


Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden i predsednik SAD Donald Trampa (Foto: VOA)

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov demokratski protivkandidat, bivši potpredsednik Džo Bajden u četvrtak su optužili jedan drugog da nisu podobni za predsednički položaj.

Tramp, koji ima 74 godine, opisao je svog 78-godišnjeg rivala kao "slabog" i izneo tvrdnju da "nešto nije u redu" sa Bajdenovim mentalniim zdravljem.

Tramp je na mitingu u Viskonsinu, 47 dana uoči izbora, dodao da Bajden "ne zna da je živ".

Bajden je u Pensilvaniji kritikovao Trampa da je "u potpunosti nerazuman" u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa i da obeshrabruje ljude da poštuju naučne savete vladinih zdravstvenih eksperata.

“Morate da budete iskreni sa američkim narodom - da budete direktni. Predsednik bi trebalo da se povuče", rekao je Bajden.

Da je Tramp ranije preduzeo akciju, spasio bi hiljade američkih života od koronavirusa, ocenio je demokratski predsednički kandidat.

To je znao i nije uradio ništa. To je blizu krimivičnog dela. Radim ovo dugo, i nikada nisam mislio da ću videti ovakvu administraciju koja je u potpunosti neodgovorna", naglasio je Bajden.

Dok se Bajden obraćao na skupu na parkingu bejzbol stadiona u Muziku, u Pensilvaniji, koji je organizovao i uživo prenosio CNN, Tramp je govorio na aerodromu u Mosajniju, u Viskonsinu.

Viskonsin i Pensilvanija su države koje bi mogle da odluče pobednika na izborima 3. novembra.

Ankete pokazuju da je Tramp smanjio Bajdenovu prednost u Pensilvaniji i da bivši potpredsednik trenutno vodi za oko 4 odsto. U Viskonsinu, prema proseku nedavnih istraživanja javnog mnjenja, Bajden ima prednost od gotovo 7 odsto.

Tramp, koji se obratio pred oko 1.000 pristalica, komentarisao je Bajdenov skup, koji se poklopio sa njegovim.

"On tamo večeras odgovara na laka pitanja (voditelja) Andersona Kupera. Meni ne postavljaju takva pitanja", rekao je Tramp.

Zatim je tokom mitinga, koji je trajao sat i po, napadao kandidatkinju za potpredsednicu senatorku Kamalu Haris.

Videćete šta će (potpredsednik SAD) Majk Pens da joj uradi tokom debata", rekao je predsednik.

Pens i Haris će učestvovati u debati 7. oktobra u Solt Lejk Sitiju u Juti.

Tramp i Bajden će se sučeliti tri puta pre novembarskih izbora. Prva debata je 29. septembra u Klivlendu, u Ohaju.

“Nisam samo razmatrao stvari koje je on rekao, već želim da osiguram da mogu precizno da kažem za šta se zalažem i šta planiram da uradim", rekao je Bajden o svojim pripremama za debatu.

Dodao je da u svom izbornom štabu još nema osobu koja će biti Tramp tokom priprema za debatu.

“Nekoliko ljudi mi postavlja pitanja kao da su predsednik Tramp", objasnio je bivši potpredsednik SAD.

Na pitanje kako se priprema za debate sa Bajdenom, Tramp je ranije ove nedelje rekao da prati svoju normalnu rutinu "radeći ono što obično radi".

Petsi Vidakusvara je učestvovala u pisanju izveštaja iz Mosajnija u Viskonsinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG