Linkovi

Džejkob Blejk se obratio javnosti dok se protestuje širom SAD


Sukob policije i demonstranata u Portlandu dešava se skoro svakodnevno
Sukob policije i demonstranata u Portlandu dešava se skoro svakodnevno

Džejkob Blejk, Afroamerikanac u kojeg je prošlog meseca pucao beli policajac u Viskonsinu, prvi put se obratio javnosti iz bolničkog kreveta, dok se u američkim gradovima održavaju protesti za rasnu pravdu i kontrademonstracije, prenosi agencija Rojters.

U video snimku, postavljenom na Tviter, Blejk je naveo da je u stalnim bolovima nakon što je u pucnjavi paralizovan od struka na dole.

"Imam šavove na leđima, na stomaku. Boli me kada dišem, spavam, okrećem se na stranu, kada jedem", naveo je Blejk u snimku koji je postavio njegov advokat Ben Kramp.

Ranjavanje Blejka, 23. avgusta, koji je upucan u leđa, podstaklo je nove proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti, koji su prvobitno izbili širom SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Policija u Ročesteru, u državi Njujork, je na početku prazničkog vikenda upotrebila suzavac da bi rasterala oko 2.000 demonstranata tokom četvrte noći nemira zbog smrti Danijela Pruda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom privođenja u martu.

Devetoro ljudi je uhapšeno, a tri policajca su povređena tokom sukoba, saopštila je u nedelju policija Ročestera.

U Luivilu, u Kentakiju, oružane pristalice policije sukobile su se u subotu sa demopnstrantima koji podržavaju pokret "Životi crnaca su važni". U Luivilu se protestuje zbog smrti 26-godišnje Afroamerikanke Brione Tejlor, koju je policija ubila u njenom stanu.

Sukobi u Portlandu

Policija u Portlandu, saveznoj državi Oregon, zvanično je počela proteste protiv rasizma koji traju 100 dana, da tretira kao nerede, što znači da ima veća ovlašćenja u razbijanju demonstracija.

I u subotu uveče demonstranti su se sukobljavali sa policijom i bacali Molotovljeve koktele. Policija je saopštila da je najmanje jedna osoba povređena.

Policija je obavestila demonstrante da se njihovo okupljanje sada tretira kao nered i da se odmah raziđu.

U saveznoj državi Oregon neredom se smatra "okupljanje šest ili više osoba koje se ponašaju nasilnički i time dovode javnost u opasnost". U Oregonu policija ne može da upotrebljava suzavac dok proteste ne proglasi neredima.

Privođenje demonstranata u Portlandu
Privođenje demonstranata u Portlandu

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti u Portlandu traju otkako je 25. maja tokom policijskog privođenja preminuo Džordž Flojd.

Flojd je priveden zbog pokušaja da plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, a njegova smrt postala je simbol onoga što u Americi zovu sistemskim rasizmom.

XS
SM
MD
LG