Linkovi

Vudvord: Tramp znao da je koronavirus opasan, ali je obmanuo javnost


Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp je još početkom 2020. znao koliko smrtonosan može biti koronavirus u SAD, ali je namerno obmanuo javnost o ozbiljnosti te bolesti kako ne bi izazvao paniku, objavio je u svojoj novoj knjizi novinar Bob Vudvord, poznat po otkrivanju afere "Votergejt".

Prema novoj knjizi "Bes", savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O Brajen je još 28. januara predsedniku rekao da će virus biti "najveća opasnost po nacionalnu bezbednost sa kojom će se Tramp suočiti tokom mandata".

"Ovo će biti najsnažniji udarac", navodi Vudvord reči O Brajena.

Novinar Bob Vudvord
Novinar Bob Vudvord

Tramp se deset dana kasnije čuo telefonom sa Vudvordom i rekao mu da misli da je situacija zastrašujuća.

"Samo udahnete i tako se zarazite. Veoma komplikovan virus, veoma delikatan i smrtonosniji od najgoreg gripa. Ovo ubija", navodno je Tramp rekao Vudvordu telefonom.

U javnosti je, pak, minimizirao opasnost i Amerikancima govorio da će virus uskoro nestati i da neće biti ništa gori od sezonskog gripa, te da američka vlada kontroliše situaciju.

U jednom od 18 telefonskih razgovora sa Trampom koje je Vudvord snimao, predsednik je priznao da je namerno umanjio opasnost.

"Uvek sam nastojao da umanjim opasnost", rekao je Vudvordu 19. marta.

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni pokušala je da umanji štetu, pa je rekla da je "Tramp želeo da smiri naciju i da je to ono što rade lideri".

"Predsednik je uradio posao bez presedana u borbi sa Kovidom. Uvek je otvoreno govorio o rizicima smrtnosti. Sa ovog mesta je u martu poručip da je situacija ozbiljna i da će umreto 100 ili 200 hiljada ljudi".

Navodi iz knjige Boba Vudvorda pojavili su se nekoliko nedelja pred predsedničke izbore u SAD.

Trampov protivnik Džo Bajden je u kampanji u Mičigenu, jednoj od ključnih država na izborima, napao Trampov pristup u borbi sa pandemijom u kojoj je do sada umrlo skoro 190 hiljada Amerikanaca, a obolelo više od 6,3 miliona.

"Svesno i svojevoljno je lagao ljude o tome koliko je opasan koronavirus. Namerno nije radio svoj posao. To je više nego odvratno", rekao je Bajden.

Tod Bel, profesor političkog mendadžmenta na Univerzitetu Džordž Vašington, kaže da će nova knjiga proizvesti municiju i za demokrate i za republikance u ovoj kampanji.

"Naravno da će republikanci reći da je Tramp bio lider i da nije želeo da ljudi paniče. Demokrate će reći da je to loša odluka koja je pogoršala situaciju. Tako da će svi gledati kroz partijsku prizmu", kaže Bel.

Nova knjiga Boba Vudvorda bavi se i drugim kontroverzama Trampovog mandata.

"Tramp nikada nije delovao da želi da mobiliše federalnu vladu da pomogne saveznim državama u borbi sa pandemijom. Nije bilo nikakvog plana upravljanja, niti ideje kako da se organizuje sistem i odgovori jednom od najvećih izazova sa kojim su se SAD ikada suočile".

Vudvord piše i da je Trampov pristup kritikovao i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa, infektolog Entoni Fauči koji je navodno rekao da "Tramp ne obraća pažnju i da mu je jedini cilj reizbor".

XS
SM
MD
LG