Linkovi

Fejsbuk ograničava političke oglase uoči izbora


Ilustracija

Fejsbuk je saopštio u četvrtak da neće prihvatati nove političke oglase nedelju uoči izbora u Sjedinjenim Državama 3. novembra, što je još jedan u nizu poteza te kompanije da smanji rizik od širenja dezinformacija i mešanja u izbore.

Najveća društvena mreža u svetu dozvoliće kampanjama i drugima da objavljuju političke oglase koji su već u sistemu i i da promene koliko novca žele da troše ili publiku kojoj su reklame namenjene, ali će blokirati izmenu sadržaja ili dizajna oglasa.

Kompanija je najavila i da će napraviti posebnu oznaku za objave kandidata ili kampanja koji proglase pobedu pre objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je u četvrtak u intervjuu televiziji CBS da će se nova politika "definitivno odnositi na predsednika kada stupi na snagu, i da će važiti za sve podjednako".

U objavi na Fejsbuku, u kojoj je najavio promene, Zakerberg je naveo da je zabrinut zbog jedinstvenih izazova s kojima se birači ove godine suočavaju zbog pandemije koronavirusa, koja je dovela do povećanog glasanja poštom.

"Takođe brinem da bi zbog dubokih podela u našoj zemlji i potencijalnog objavljivanja rezultata izbora posle više dana ili čak nedelja, mogao da bude povećan rizik od građanskih nemira širom zemlje", poručio je Zakerberg.

Zakerberg je prethodno pravdao svoju odluku da na Fejsbuku dozvoli političku raspravu bez ograničenja, između ostalog i preko oglasa, koji su izuzeti iz programa za proveru činjenica sa spoljnim partnerima, među kojima je i Rojters.

Portparol Fejsbuka rekao je za Rojters da novi politički oglasi mogu da se postavljaju posle izbora.

Tviter je prošle godine zabranio političke oglase, dok je Gugl ograničio način na koji oni koji kreiraju predizborne reklame mogu da ih namenjuju odeđenim biračima.

Fejsbuk je bio meta oštrih kritika, uključujući i zaposlenih u toj kompaniji, zato što ranije ovog leta nije osporavao nekoliko zapaljivih objava predsednika Trampa, među kojima je i jedna u kojoj se iznesene obmanjujuće tvrdnje o glasanju poštom.

Kompanija je u četvrtak stavila novu oznaku na Trampovu objavu, u kojoj se navodi da "glasanje poštom ima dugu istoriju pouzdanosti u SAD i da isto predviđa za ovu godinu".

Eksperti takođe upozoravaju na lažne tvrdnje i teorije zavere u sve verovatnijem scenariju odloženog objavljivanja izbornih rezultata.

Vanita Gupta, predsednica Liderske konferencije za građanska i ljudska prava, tvitovala je da je potez Fejsbuka "značajno poboljšanje do koga je došlo posle velikog pritiska zajednice za građanska prava.

"Sve zavisi od primene. I dalje ćemo biti na oprezu", tvitovala je Gupta.

Trampova kampanja osudila je nove mere Fejsbuka.

"Kada milioni birača budu donosili odluku, predsednika će da ućutka mafija iz Silicijumske doline", saopštila je portparolka Samanta Zeger.

Međutim, predsednik liberalne organizacije za praćenje medija "Media Matters for America", Anđelo Karuzone poručio je:

"Nema sumnje da i dalje možete da širite dezinformacije putem političkih oglasa na Fejsbuku, samo to ne možete da radite novim oglasima samo nedelju dana pre izbora".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG