Linkovi

Koje tri sudije su na vrhu liste kandidatkinja za Vrhovni sud


Spontano okupljanje građana pred Vrhovnim sudom posle objave o smrti sudije Rut Bejder Ginzberg
Spontano okupljanje građana pred Vrhovnim sudom posle objave o smrti sudije Rut Bejder Ginzberg

Predsednik Donald Tramp je u proteklim godinama imenovao tri sudije na više pozicije u federalnim apelacionim sudovima i jednu od njih bi mogao da izabere za Vrhovni sud. Na vrhu liste su Ejmi Koni Beret, Barbara Lagoa i Alison Džons Rašing.

Predsednik Tramp je najavio da će u Vrhovni sud nominovati ženu koja će sedeti na mestu preminule liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg.

Svaka od pomenutih sudija bi dobila podršku republikanaca u Kongresu koji žele da učvrste većinu u konzervativnom sudu za budućnost, jer su funkcije tih sudija doživotne. Svakoj kandidatkinji bi se, sa druge strane, suprotstavile demokrate, iako je sudija Lagoa imenovana u apelacioni sud sa samo 15 glasova protiv u Senatu.

Ako republikanci postave još jednu sudiju, konzervativna većina će ojačati na 6-3, a Vrhovni sud donosi odluke o najvažnijim pitanjima u društvu poput abortusa, imigracije, zdravstvene zaštite, slobode izražavanja religije i drugih.

Ko su sudije koje Tramp razmatra?

Ejmi Koni Beret je predavala na Univerzitetu Notr Dam, jednom od najistaknutijih katoličkih univerziteta u SAD. Tramp je imenovao za apelacioni sud 2017, a demokrate su tada, protiveći se nominaciji, istakle snažnu ulogu religije u njenom životu.

Tada su citirali jedan od komentara upućenih studentima na Notr Damu kada je rekla da je "cilj karijere pravnika izgradnja carstva nebeskog".

Sudija Ejmi Koni Beret
Sudija Ejmi Koni Beret

Demokratska senatorka Dajen Fajnstajn je tada ocenila da je Koni Beret nekvalifikovana za sudsku funkciju zbog snažnih religijskih uverenja, jer bi bila u poziciji da na osnovu toga odlučuje o pitanjima poput abortusa kojem se Katolićka crkva protivi.

"Dogma i pravo su dve različite stvari", rekla je Fajnstajn.

Republikanci je, pak, vide kao pouzdani konzervativni glas u Vrhovnom sudu koji bi mogao da promeni presudu Ro protiv Vejda iz 1973. kojom se legalizuje abortus.

Ipak, Koni Beret je rekla da bi poštovala odluku Vrhovnog suda i da ne bi "stavljala svoja privatna uverenja iznad zakona".

Sudija Barbara Lagoa
Sudija Barbara Lagoa

Sudija Barbara Lagoa je prva Amerikanka kubanskog porekla koja je imenovana u Vrhovni sud države Floride, pre nego što je postala federalni sudija 2019. Njeni roditelji su pobegli sa Kube od režima Fidela Kastra.

"Ona je izuzetna osoba. Mnogo sam čuo o njoj, ona je iz latino populacije i veoma je poštovana u Majamiju", kazao je predsednik Donald Tramp.

Bila je na mestu državnog sudije više od decenihu pre nego što je guverner Floride Ron Desantis imenovao u vrhovni sud te države.

Ona je rekla da će zakon tumačiti onako kako je napisan.

"Uloga sudije je da primeni, a ne da promeni ono što su uradili predstavnici naroda", rekla je po imenovanju. Manje od godinu dana kasnije, Tramp je imenovao na višu funkciju u federalni apelacioni sud.

Alison Džons Rašing
Alison Džons Rašing

Sudija Alison Džons Rašing je prošle godine imenovana u federalni apelacioni sud. Za njeno imenovanje u Senatu glasali su republikanci, a protiv su bile demokrate, aktivisti za ljudska prava, LGBT grupe.

Razlog za protivljenje bilo je njeno stažiranje u Alijansi za odbranu slobode, konzervativnoj hrišćanskoj organizaciji koja je branila pekara iz Kolorada koji je odbio da napravi tortu gej paru za venčanje. Drugi slučaj u kojem je učestvovala bio jodbijanje poslodavaca da zaposlenom plati zdravstveno osiguranje za kontracepciju ako se to kosi sa njegovim religijskim uverenjima.

Sudija Rašing je takođe branila odluku iz 1996. da se brak definiše kao zajednica između muškarca i žene.

Ipak, u Alijansi za odbranu slobode branili su sudiju Rašing uz obrazloženje da je Senat potvrdio ne samo zato što je visoko kvalifikovan advokat, već i profesionalno sposobna žena od integriteta.

XS
SM
MD
LG