Linkovi

Tramp u subotu objavljuje ime kandidatkinje za Vrhovni sud


Predsednik Tramp razmatra pet sudija za mesto u Vrhovnom sudu
Predsednik Tramp razmatra pet sudija za mesto u Vrhovnom sudu

Predsednik Donald Tramp objavio je na Tviteru da će su subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje u Vrhovni sud, na mesto sudije Rut Bejder Ginzberg koja je preminula u petak.

Ranije je rekao da će njegov izbor biti između pet konzervativnih sudija, a sa jednom od tih kandidatkinja - Ejmi Koni Beret, sastao se u ponedeljak. Osim nje, na listi potencijalnih su i sudija sa Floride Barbara Lagoa, Alison Džons Rašing, Džoan Larsen, kao i zamenica pravnog savetnika Bele kuće Kejt Tod.

Kanidat demokrata na predsedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do posle inauguracije u januaru 2021.

Ali, republikanci žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu od 53 mesta, ojačaju konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je pre smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4. Predsednik Tramp je već postavio dvojisu sudija Vrhovnog suda, Nila Gorsača i Breta Kavanoa.

Nova kandidatkinja mogla bi da bude potvđena u Senatu do kraja godine, najavio je lider većine Mič Mekonel.

"Naredni korak će biti da Odbor za pravosuđe u kojem predsedava Lindzi Grejem da odluči kako će teći proces potvrde nominacije".

Republikanci imaju dovoljno glasova da potvrde novu kandidatkinju, s obzirom na to da je senator Mit Romni iz Jute, inače Trampov kritičar, potvrdio da će glasati za imenovanje sudije.

Dve republikanske senatorke, Suzan Kolins iz Mejna i Lisa Murkovski sa Aljaske, najavile su da će glasati protiv imenovanja sudije pre izbora.

Mogu li demokrate da spreče nominaciju?

Demokrate, međutim, ukazuju na licemerje lidera većine u Senatu Miča Mekonela, koji u istoj situaciji posle smrti sudije 2016. nije hteo da stavi na glasanje kandidata Baraka Obame za Vrhovni sud, Merika Garlenda, jer je tada rekao da treba prepustiti Amerikancima da na izborima odaberu predsednika, koji će onda birati sudiju. Tada su izbori bili za devet meseci, sada za manje od 45 dana.

Demokrate su manjina u Senatu i nemaju mogućnosti da spreče eventualno postavljenje novog sudije Vrhovnog suda.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer kazao je da će "potezi lidera Mekonela uništiti Senat kao instituciju" i da će, ako im prođe nominacija, republianci u Senatu potvrditi sudiju vođeni dijametralno različitim principom u odnosu na pre četiri godine.

XS
SM
MD
LG