Linkovi

SAD upozoravaju da će odgovoriti na raketni napad na iračku bazu


Posledice raketnog napada na snage koje predvode SAD u severnom Iraku.
Posledice raketnog napada na snage koje predvode SAD u severnom Iraku.

Bela kuća upozorila je da bi Sjedinjene Države mogle da razmotre vojni odgovor na raketni napad na vazduhoplovnu bazu u Iraku, u kojoj su smeštene američke i koalicione trupe.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, prvi od prošlonedeljnih američkih vazdušnih udara na vojne ciljeve duž granice Iraka i Sirije.

“Pratimo situaciju. Utvrđujemo ko je odgovoran i donećemo odluku o odgovoru", rekao je predsednik Džo Bajden.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da bi prošlonedeljni američki napadi mogli da budu model za vojni odgovor.

“Ako procenimo da je potreban dalji odgovor, preduzećemo akciju kada i kako nam bude odgovaralo", rekla je Psaki.

Portparol pukovnik Vajni Maroto rekao je da je na vazduhoplovnu bazu Al Asad ispaljeno 10 raketa. Iz Pentagona je saopšteno da je preminuo jedan Amerikanac, civil, koji je u bazi radio po ugovoru.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je Amerikanac pretrpeo "srčane probleme dok je bio u skloništu" i da je ubrzo nakon toga preminuo. Dodao je da nije bilo povređenih vojnika.

Napad se događa dve nedelje nakon što su rakete pogodile bazu na severu Iraka, usmrtivši jednog civilnog ugovorca i ranivši pripadnika američke vojske.

Napad 16. februara podstakao je Sjedinjene Države da izvedu vazdušne napade na cilj u Siriji za koji je Pentagon rekao da ga je koristilo više militantnih grupa koje podržava Iran.

Sjedinjene Države krive takve grupe za raketne napade na američke položaje u Iraku poslednjih godina, a zvaničnici su rekli da su američki vazdušni napadi osmišljeni tako da spreče buduće napade.

Iran je prošle godine gađao bazu Al Asad iz odmazde zbog američkog ubistva vrhovnog iranskog komandanta Kasema Sulejmanija.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG