Linkovi

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog raketnih napada


Američki državni sekretar Majk Pompeo i sekretar za finansije Stiven Mnučin na konferenciji za novinare u Beloj kući, (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)

Sjedinjene Države uvele su u petak dodatne sankcije Iranu zbog raketnog napada na američke snage u Iraku i najavile da će pojačati pritisak na iransku ekonomija ako Teheran, kako je saopšteno, nastavi da izvodi terorističke činove.

Mete novih sankcija su iranski proizvodni, rudarski i tekstilni sektor, kao i visoki iranski zvaničnici za koje Vašington tvrdi da su bili umešani u napad na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku, u utorak veče.

Sankcije je najavio sekretar za finansije Stiven Mnučin, na konferenciji za novinare u Beloj kući sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom koji je rekao da Sjedinjene Države "žele da se Iran ponaša kao normalna zemlja".

Trampova administracija veruje da će Teheran zbog sankcija biti primoran da pregovara o novom nuklearnom sporazumu, da umanji obim programa za razvoj raketa i prestane da podržava paravojne snage na Bliskom istoku.

Tenzije između Vašingtona i Teherana počele su da se zaoštravaju posle odluke predsednika Donalda Trampa 2018. godine da povuče Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma, koji se sa Iranom postigao njegov prethodnik Barak Obama, a zatim i da Iranu ponovo uvede sankcije.

Sukob dve zemlje dodatno je zaoštrio nedavni američki napad dronom u kojem je ubijen iranski komandant Kasem Sulejmani, što je i bio i povod za iranski napad na američke mete u Iraku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG