Linkovi

SAD prete da će zatvoriti ambasadu u Iraku


Arhiva - Pripadnici iračkih bezvednosnih snaga u helikopteru tokom vojne operacije potrage za pripadnicima milicija Islamske države, u Anbaru, Irak, 29. decembra 2019.

Sjedinjene Države zapretile su zatvaranjem ambasade u Bagdadu usled frustracija zbog napada šiitskih milicija.

Mediji su citirali američke i iračke zvaničnike u nedelju da je američki državni sekretar Majk Pompeo proteklih dana upozorio iračke lidere da će se ambasada zatvoriti ukoliko Irak ne bude radio na zaustavljanju napada na američke vojne i diplomatske lokacije.

Pompeo o tome nije javno raspravljao, ali Stejt department je u nedelju rekao da "grupe koje Iran podržava i koje lansiraju rakete na našu ambasadu predstavljaju opasnost ne samo za nas, već i za vladu Iraka".

Sjedinjene Države i ranije su zahtevale akciju Iraka, poručivši u januaru da Irak ima obavezu da štiti američke diplomatske objekte u zemlji.

Ta poruka stigla je nedeljama nakon što je američka vojska odgovorila na seriju napada na američko osoblje u Iraku vazdušnim napadom koji je usmrtio iranskog vrhovnog generala Kasima Suleimanija i višeg komandanta iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa, ispred aerodroma u Bagdadu.

Taj udar hje izazvao krug protesta u Iraku, a demonstranti i nekoliko iračkih poslanika usprotivili su se američkoj akciji kao kršenju iračkog suvereniteta i pozvali vladu da protera američke trupe.

Američke snage borave u Iraku kako bi savetovale i pomogle iračke snage u njihovim misijama protiv militanata Islamske države. Pentagon je najavio ranije ovog meseca da će prisustvo američkih trupa pasti sa 5.200 na 3.000.

XS
SM
MD
LG