Linkovi

U raketnom napadu u Iraku stradao pripadnik koalicije na čelu sa SAD


Šteta od eksplozije na zgradi u blizini aerodroma Irbil
Šteta od eksplozije na zgradi u blizini aerodroma Irbil

U raketnom napadu na severu Iraka poginuo je pripadnik koalicije koju predvode SAD, a povređeno je najmanje šest osoba, saopštili su irački zvaničnici.

Najmanje tri rakete pogodile su područje između aerodroma Irbil i obližnje baze u kojoj su američki vojnici. Još dve rakete pogodile su područje u kojem žive civili.

Među povređenima je i pripadnik američke vojske, kao i saradnici koalicije koju predvode SAD. Odgovornost za napad preuzela je grupa pod nazivom Saraja Avlija al Dam koja je saopštila da je pogodila bazu zbog "američke okupacije Iraka".

"Razbesneo nas je raketni napad u kurdistanskom regionu Iraka" , saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Izjavljujemo saučešće članovima porodice stradalog pripadnika koalicije i nevinim civilima koji trpe posledice nemilosrdnog nasilja. Kontaktirao sam predsednika kurdistanske regionalne vlade Marsura Barzanija i obećao našu podršku da se ovi napadi istraže i da se kazne odgovorni".

Barzani je na Tviteru napisao da je razgovarao sa Blinkenom o "kukavičkom napadu" i da blisko sarađuju u istrazi.

Poslednji napad na koaliciju koju predvode SAD u Iraku dogodio se pre godinu dana, kada je raketa pogodila bazu severno od Bagdada i usmrtila dvojicu američkih i jednog britanskog vojnika. Tenzije su narasle između milicija povezanih sa Iranom, s jedne, i američkih, kurdskih i savezničkih iračkih snaga sa druge strane.

Predsednik Iraka Barham Saleh napisao je na Tviteru da je raketni napad "opasna eskalacija i kriminalni teroristički akt".

XS
SM
MD
LG