Linkovi

Tramp: Sulejmani ubijen da bi se sprečio rat


Spremni smo da preduzmemo mere koje su potrebne: Donald Tramp, predsednik SAD-a (Foto: REUTERS/Tom Brenner)
Spremni smo da preduzmemo mere koje su potrebne: Donald Tramp, predsednik SAD-a (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da general Kasem Sulejmani nije ubijen da bi se započeo konflkt sa Iranom.

“Izveli smo akciju kako bismo zaustavili rat – a ne da bismo ga započeli”, rekao je Tramp novinarima na Floridi – ujedno i svom prvom javnom obraćanju nakon Sulejmanijevog ubistva tokom koga nije bilo omogućeno postavljanje pitanja.

Tramp je rekao da ne traži promenu režima u Iranu – istakavši se toj državi mora onemogućiti upotreba boraca drugih zemalja u svrhu destabilizacije njenih suseda.

“Ciljevi moguće odmazde su nam poznati. Spremni smo da preduzmemo mere koje su potrebne”, rekao je Tramp.

Predsednik Sjedinjenih Država rekao je da je američka politika nedvosmislena prema, kako se izrazio, teroristima koji štete ili nameravaju da naštete.

"Pronaći ćemo vas, eliminisaćemo vas, uvek ćemo štititi naše diplomate, članove službi, sve Amerikance i naše saveznike. Godinama su Islamska revolucionarna garda i njene elitne jedinice Kuds pod Sulejmanijevim vođstvom ciljale, ranjavale i ubijale stotine američkih civila i vojnika. Nedavni napadi na američke ciljeve u Iraku, uključujući raketne udare u kojima je ubijen jedan i teško povređeno četvoro američkih vojnika, kao i napad na našu ambasadu u Bagdadu, izvršeni su po uputstvima Sulejmanija. On je stradanje nedužnih pretvorio u svoju bolesnu strast, doprinoseći terorističkim zaverama u Nju Delhiju i Londonu. Sećamo se i odajemo počast žrtvama mnogobrojnih zločina Sulejmanija i tešimo se znajući da je njegova vladavina terora završena", rekao je Tramp.

Američki predsednik rekao je i da je Kasem Sulejmani poslednjih dvadeset godina činio terorističke napade u nameri da destabiliše Bliski istok.

"Ono što su Sjedinjene Države uradile juče trebalo je da urade odavno. Spasilo bi se mnogo života. Nedavno je Sulejmani sproveo brutalnu represiju protiv demonstranata u Iranu, gde je tamošnja vlast mučila i ubila više od hiljadu nedužnih civila. Budućnost pripada narodu Irana, onima koji teže mirnom suživotu i saradnji, a ne teroristima, ratnim komandirima, koji pljačkaju svoju naciju da bi finansirali krvoproliće u inostranstvu", istakao je Tramp.

Kako je ustvrdio - SAD su pod njegovim vođstvom uništile teritorijalni kalifat Islamske države i eliminisale, kako ga je označio, vođu terorista poznatog pod nazivom al-Bagdadi.

"Svet je sigurnije mesto bez ovih čudovišta. Amerika će uvek slediti interese dobrih ljudi, velikih ljudi, velikih duša, dok traži mir, harmoniju i prijateljstvo sa svim nacijama sveta", zaključio je u prvom obraćanju nakon ubistva Kasema Sulejmanija, američki predsednik Donald Tramp.

Komandant elitne iranske jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodrom u Bagdadu, koji je naredio predsednik Donald Tramp, potvrđeno je iz Pentagona. U saopštenju je navedeno da jeakcija sprovedena da bi se, kako je precizirano, Iran odvratio od planiranih napada.

XS
SM
MD
LG