Linkovi

SAD smanjuju broj vojnika u Iraku


Američko vojno vozilo u konvoju blizu Dahuka u Iraku, 21. oktobra 2019.

SAD planiraju da smanje broj vojnika u Iraku, saopštili su predsednik Donald Tramp i drugi zvaničnici.

Tramp je tvitovao u subotu da SAD planiraju da smanje vojno prisustvo u Iraku, bez drugih detalja.

Predsednikov tvit je sadržao link za tekst sa izveštajem da će se broj američkih vojnika u regionu smanjiti sa 5.200 na 3.500, što je cifra koju je prvi objavio Vol Strit Džurnal.

Američki vojni zvaničnici su takođe potvrdili planirano smanjenje američkih vojnika u Iraku.

“Smanjujemo broj naših trupa pošto se poboljšao kapacitet Iraka da porazi ostatke Islamske države i spreči njihovo ponovno pojavljivanje", izjavila je portparolka Pentagona Džesika Meknalti.

“Odluka o svakom eventualno smanjenju broja američkih vojnika doneće se uz pažljivu koordinaciju sa vladom Iraka kao i našim koalicionim i NATO partnerima, i biće prilagođena našim zajedničkim bezbednosnim interesima i napretku u kampanji protiv Islamske države", izjavila je Meknalti za Glas Amerike.

Irački zvaničnici još nisu objavili nikakvo saopštenje povodom smanjenja broja američkih vojnika.

Razgovori između dve zemlje o budućnosti američkih snaga u Iraku počeli su ranije ove godine. O tom pitanju se takođe razgovaralo tokom prošlonedeljne posete iračkog premijera Mustafe Al-Kadimija Beloj kući.

Eksperti kažu da je iračka vojska, nakon što je porazila Islamsku državu u glavnim gradovima uključujući i Mosul, pokazala svoju efikasnost u borbi protiv ekstremista.

“Iračke oružane snage su u stanju da vode vojne operacije na terenu", ocenio je Husein Ali Alavi, profesor nacionalne bezbednosti na Univerzitetu Nahrein u Bagdadu.

“Međutim, uloga međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države i dalje je značajna za podršku iz vazduha, izviđačke operacije i prikupljanje obaveštajnih podataka iz vazduha, što su odlike savetodavne misije međunarodne koalicije u Iraku".

Hiljade pristalica radikalnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra na protestu u Bagdadu 24. januara 2020. zahtevale su da američki vojnici napuste Irak.
Hiljade pristalica radikalnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra na protestu u Bagdadu 24. januara 2020. zahtevale su da američki vojnici napuste Irak.

Al Alavi je izjavio za Glas Amerike da je iračkoj vladi, dok nastavlja borbu protiv Islamske države, i dalje potrebna ekspertiza "međunarodne koalicije u reorganizaciji iračkih oružanih snaga, reformi bezbednosnog sektora, jačanju obaveštajnih kapaciteta i povezivanju civilnog i vojnog sektora."

Krajnji cilj za Vašington i Bagdad je da se preostalih 3.500 američkih vojnika povuče iz Iraka u naredne tri godine, počevši od avgusta, rekao je Alavi.

Prošle nedelje, koalicione trupe su se povukle iz iračke vojne baze Tadži i predale nadležnost iračkim snagama bezbednosti.

Predaja baze, severno od Bagdada, bila je osmi prenos nadležnosti sa koalicionih na iračke snage, saopštila je koalicija.

​Dopisnik Glasa Amerike iz Pentagona Karla Bab učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG