Linkovi

Tramp: Sulejmani planirao napad na ambasadu u Bagdadu


Predsednik SAD Donald Tramp u u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsednik SAD Donald Tramp u u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je Kasem Sulejmani, iranski general ubijen u američkom napadu dronom, planirao da digne u vazduh američku ambasadu u Bagdadu.

Opozicione demokrate i pojedini republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali Trampa i njegove saradnike zato što su odbili da otkriju kakva je "neposredna opasnost" pretila od Sulejmanija u trenutku kada je ubijen u automobilu kojim se vozio na aerodromu u iračkoj prestonici prošle nedelje.

Međutim, govoreći u Beloj kući, Tramp je izjavio:

"Uradili smo to zato što su planirali da dignu u vazduh našu ambasadu. Ali takođe smo uradili iz drugih razloga koji su bili očigledni. Neko je poginuo, jedan čovek iz naše vojske je poginuo. Ljudi su teško ranjeni samo nedelju dana ranije".

Nešto kasnije, na mitingu u okviru svoje predizborne kampanje u Toledu u Ohaju, Tramp je rekao da je Sulejmani planirao napade na više američkih ambasada.

"Sulejmani je aktivno planirao nove napade i ozbiljno razmatrao naše ambasade, ne samo ambasadu u Bagdadu, ali mi smo ga zaustavili", poručio je predsednik svojim biračima.

Zvaničnici Trampove administracije prethodno su krivili komandanta elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde za ubistvo američkih vojnika i jednog radnika pod ugovorom, koga je Tramp pomenuo, kao i za podsticanje nemira u Iraku i Libanu, ali nisu želeli da otkriju specifične razloge za ubistvo Sulejmanija.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona izjavio je da, kada su Trampu predstavljene opcije kako da se odgovori na iransku pretnju, drugi predlozi, pored ubistva Sulejmanija, sadržali su mogućnost daleko više žrtava.

Neki američki zvaničnici veruju da je Iran planirao da ubije američke vojnike balističkim raketama kojima su napadnute baze u Iraku u sredu rano ujutru, iz osvete zbog ubistva Sulejmanija. Tramp je u sredu u Beloj kući objavio uvođenje novih ekonomskih sankcija protiv Teherana. Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je za TV mrežu NBC da je iranska namera bila da se ubiju Amerikanci.

"Imamo obaveštajne podatke koji potvrđuju da je to bila namera Iranaca", rekao je Pens.

Pre Pensa, takvu ocenu je izneo i načelnik združenih generalštaba američke vojske, general Mark Majli. On je novinarima u Pentagonu rekao da su projektili pali "dovoljno blizu" osoblja i opreme u bazi u Iraku.

"Na osnovu onoga što sam video i znam, nameravali su da izazovu strukturalnu štetu, unište vozila, opremu i avione i ubiju vojno osoblje u bazi".

XS
SM
MD
LG