Linkovi

Iran napao baze sa američkim vojnicima u Iraku, Tramp tvitovao da je "sve u redu"


Mapa na kojoj se vide vojne baze Al Asad i Irbil u Iraku
Mapa na kojoj se vide vojne baze Al Asad i Irbil u Iraku

Iran je ispalio više od 12 balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, potvrđeno je iz Pentagona. Rakete su lansirane sa teritorije Irana, a odgovornost za napad je preuzela iranska Revolucionarna garda.

Pogođene su baze Al Asad i Irbil. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da SAD "nemaju saznanja o američkim žrtvama", ali da se situacija još procenjuje, prenosi Rojters.

"Radimo na tome da utvrdimo razmere napada", rekao je portparol Pentagona Džonatan Hofman. Takođe je dodao: "Dok procenjujemo situaciju i naš odgovor, preduzećemo sve neophodne mere da zaštitimo i odbranimo američko osoblje, partnere i saveznike u regionu".

Snimci raketnog napada Irana
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Prema informacijama iračke vojske objavljenim u sredu ujutro, Iran je ispalio 22 projektila ukupno, u razmaku od pola sata, preneo je AFP. Povređenih iračkih vojnika nema, tvrdi se, bez iznošenja više detalja o eventualnim žrtvama ili povređenim među stranim vojnicima, pretežno Amerikancima, koji koriste te baze.

Napad na baze Al Asad i Erbil se dogodio samo nekoliko sati pošto je sahranjen komandant iranske elitne jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani ubijen u vazdušnom napadu SAD u Bagdadu. Iran je posle ubistva Sulejmanija najavio "žestoku osvetu".​

Predsednik Donald Tramp je, nekoliko sati posle napada, na Tviteru napisao da je "sve u redu" i da se radi na utvrđivanju broja žrtava i pričinjene štete.

"Za sada sve ide dobro! Imamo najmoćniju i najbolje opremljenu vojsku na svetu! Obratiću se naciji sutra ujutru", napisao je američki predsednik na Tviteru.

U Beloj kući su večeras bili i državni sekretar Majk Pompeo i šef Pentagona Mark Esper, a potpredsednik Majk Pens je bio u kontaktu sa kongresnim liderima, prenosi Rojters.

"Teheran neće štedeti Amerikance"

Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, u saopštenju je navela da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasema Sulejmanija".

Takođe upozoravaju saveznice SAD da će njihove zemlje biti napadnute ako budu učestovovale u napadima na Iran.

Jedan od komandanta Revolucionarne garde rekao je iranskim medijima da su raketni napadi na američke mete u Iraku prvi korak i da Teheran neće štedjeti Amerikance.

"Američki predsednik Donald Tramp trebalo bi da razmisli o povlačenju snaga iz regiona, da ne bi bile u našem dometu", prenela je iranska državna televizija, citirajući neimenovanog komandanta.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif tvitovao je posle napada da je Iran preduzeo proporcionalne mere u samoodbrani, u skladu sa članom 51 povelje Ujedinjenih nacija, da ne želi eskalaciju ni rat ali da će se braniti protiv svake agresije.

Savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija tvitovao je da bi američki odgovor na iranske raketne napade mogao da dovede do "sveopšteg rata na Bliskom istoku".

"Bilo koja vojna akcija SAD će rezultirati ratom širom regiona. Međutim, Saudijci bi mogli da krenu drugačijim putem - mogli bi da imaju potpuni mir", saopštio je Hesamedin Ašena.

Predstavnik iranskog vrhovnog vođe u Savetu za nacionalnu bezbednost Saed Džalili objavio je na Tviteru sliku zastave Irana.

Predsednik Donald Tramp objavio je sliku američke zastave na Tviteru posle ubistva generala Sulejmanija.

Sekretar za odbranu Mark Esper rekao je ranije da SAD treba da očekuju da če Iran odgovoriti na ubistvo generala Sulejmanija.

"Spremni smo na sve i adekvatno ćemo odgovoriti na sve što urade", rekao je američki sekretar za odbranu.

Zabranjeni letovi, rastu cene nafte

Američka Federalna uprava za aviosaobraćaj saopštila je u utorak veče da će zbog iranskog napada zabraniti američkim kompanijama da lete u vazdušnom prostoru iznad Iraka, Irana, Omanskog zaliva i voda između Irana i Saudijske Arabije.

Uprava je saopštila da je odluka o zabrani donesena "zbog pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija na Bliskom istoku, koji predstavljaju rizik po američku civilnu avijaciju".

Na napad su reagovala i svetska tržišta. Vrednost ključnih indeksa na berzama u Aziji je naglo pala, dok je porasla cena zlata i nafte. Cena sirove nafte u Sjedinjenim Država porasla je za gotovo 5 odsto zbog strahovanja da bi eventualni sukob mogao da utiče snabdevanje naftom.

"Amerika i svet ne mogu da priušte rat"

Demokrate u američkom Kongresu i pojedini kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke upozorili su protiv eskalacije sukoba.

"Pomno pratim situaciju posle bombaških napada na američke trupe u Iraku. Moramo da osiguramo bezbednost naših vojnika, da okončamo bespotrebne provokacije administracije i da zahtevamo da Iran zaustavi nasilje", tvitovala je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

"Amerika i svet ne mogu da priušte rat", poručila je Pelosi na Tviteru.

XS
SM
MD
LG