Linkovi

11 vojnika SAD u bolnicama nakon prošlonedeljog iranskog napada u Iraku


Vojnici SAD i novinari stoje pored kratera nastalog tokom iranskog bombardovanja, u Al Asad vazdušnoj bazi, Anbar, Irak, 8. januara 2020.
Vojnici SAD i novinari stoje pored kratera nastalog tokom iranskog bombardovanja, u Al Asad vazdušnoj bazi, Anbar, Irak, 8. januara 2020.

Vojska SAD saopštila je da je hospitalizovano 11 njenih pripadnika koji su imali simptome potresa mozga posle prošlonedeljnog iranskog napada na iračku bazu u kojoj su bili stacionirani i američki vojnici.

Iranski napad balističkim raketama na dve iračke baze, izvršen je kao odmazda zbog napada SAD dronovima u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Kapetan Bil Urban, portparol američke Centralne komande, podsetio je u saopštenju u četvrtak da ni jedan pripadnik američke vojske nije ubijen u iranskom napadu 8. januara na vazdušnu bazu Al Asad, a da je nekoliko njih zadobilo simptome potresa mozga zbog eksplozija i da se zdravstveno stanje tih vojnika i dalje procenjuje.

Vojnici su u bolnicama u Nemačkoj i Kuvajtu.

"Kada budu sposobni za službu, vojnici bi trebalo da se vrate u Irak", reao je Urban.

Predsednik SAD Donald Tramp, sekretar za odbranu Mark Esper kao i brojni članovi administracije rekli su posle iranskog napada u Iraku da niko od pripadnika američkih snaga nije povređen.

Iz Pentagona je u petak saopšteno da nije bilo pokušaja da se odloži objavljivanje informacije o povredama ili umanji njihov značaj, i da uspostavljanje dijagnoze potresa mozga može duže da potraje.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman rekao je da je informacija o povređenim vojnicima objavljena nekoliko sati nakon što je o tome informisan sekretar za odbranu.

Američka vojska ima obavezu da odmah prijavi incidente, u kojima su ugroženi životi, povređeni udovi ili vid. Međutim, to nije slučaj sa povredama mozga, za koje je potrebno vreme da se manifestuju ili da se uspostavi dijagnoza.

Međutim, objavljivanje informacije o povređenima više od nedelju dana nakon iranskog napada, verovatno će pokenuti debatu o dugogodišnjoj politici Pentagona da potres mozga definiše kao drugačiju vrstu povrede, koju nije potrebno odmah prijaviti lancu komande.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG