Linkovi

SAD poslale bombardere na Bliski istok kao signal Iranu


Arhiva - Fotografija bombardera B-52H Startfortres, Vazduhoplovnih snaga SAD, objavljena 21. maja 2019.
Arhiva - Fotografija bombardera B-52H Startfortres, Vazduhoplovnih snaga SAD, objavljena 21. maja 2019.

Američka vojska poslala je u četvrtak dva bombardera B-52H iz Sjedinjenih Država na Bliski istok u okviru tekućih napora da se Iran odvrati od potencijalnih napada usred povećanog rizika u regionu, izjavio je visoki američki vojni zvaničnik.

"Let se nije odnosio ni na kakvu uvredljivu akciju; radilo se o odvraćanju Irana od akcije", rekao je visoki američki vojni zvaničnik Glasu Amerike pod uslovom anonimnosti, dodajući da je vojska nedavno videla "zabrinjavajuće indikatore u Iraku" da Iran ili snage povezane sa Iranom možda planiraju napade.

Ti pokazatelji, zajedno sa kontinuiranim smanjenjem broja američkih trupa u Iraku i predstojećom godišnjicom američkog udara u kom je ubijen komandant iranske elitne Kuds formacije, Kasem Sulejmani, stvaraju "nadprosečni" rizik od pogrešne procene Irana, rekao je visoki američki vojni zvaničnik .

Dva bombardera B-52H poletela su iz vazduhoplovne baze Barksdejl u Luizijani i nisu bacala bombe tokom svoje misije "kratkog obaveštenja".

Umesto toga, misija u regionu bila je zamišljena da odvrati agresiju i ponovo uveri saveznike, navodi se u izjavi američke Centralne komande (CENTCOM), koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku.

Dokazivanje posvećenosti bezbednosti

"Sposobnost letenja strateškim bombarderima preko pola sveta u neprekidnoj misiji i brza integracija sa više regionalnih partnera pokazuje naše bliske radne odnose i našu zajedničku posvećenost regionalnoj bezbednosti i stabilnosti", rekao je šef CENTCOM-a Kenet "Frenk" Mekenzi u saopštenju.

Prošlog meseca, Pentagon je najavio da će povući 500 američkih vojnika iz Iraka pre inauguracije američkog predsednika sledeće godine.

Napetosti između SAD-a i Irana ostale su visoke tokom protekle godine.

Prošlog decembra američka vojska je saopštila da je proiranska grupa Kataib Hezbolah izvela raketni napad na bazu u Kirkuku, usmrtivši američkog ugovorca.

SAD su odgovorile serijom uzvratnih udara, koji su kulminirali u januaru ubistvom Suleimanija, koji je nadgledao aktivnosti raznih milicija u Iraku, kao i Abu Mahdija al-Muhandisa, osnivača Kataib Hezbolaha.

Istog meseca, Iran je odgovorio raketnim napadom na vazduhoplovnu bazu Ain al-Asad u Iraku, u kojoj su smeštene američke i međunarodne trupe.

Nijedan američki vojnik nije poginuo, niti neposredno zadobio telesne povrede tokom napada, ali više od 100 vojnika zadobilo je potres mozga i traumatične povrede mozga.

U američkom napadu u znak odmazde, uništeno je pet skladišta oružja Kataib Hezbolaha u Iraku.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG