Linkovi

Tramp naredio napad u Bagdadu - ubijen iranski vojni komandant


General Kasem Sulejmani (u sredini) bio je komandant jedinice Kuds, a već nekoliko puta se spekulisalo da je ubijen (Foto: AP)
General Kasem Sulejmani (u sredini) bio je komandant jedinice Kuds, a već nekoliko puta se spekulisalo da je ubijen (Foto: AP)

Komandant elitne iranske jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodrom u Bagdadu, koji je naredio predsednik Donald Tramp, potvrđeno je iz Pentagona.

"Prema uputstvima predsednika Donalda Trampa, vojska SAD krenula je u odbrambenu akciju kako bi zaštitila osoblje SAD i ubila Kasema Sulejmanija", piše u saopštenju Pentagona.

Navodi se i da je akcija sprovedena da bi se se "Iran odvratio od planiranih napada".

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif napisao je na Tviteru da je ubistvo Sulejmanija "ekstremno opasno i nepromišljeno".

"Sjedinjene Države snosiće odgovornost za sve posledice ovog zločinačkog avanturizma", napisao je Zarif na Tviteru.

U napadu je, prenose mediji, ubijen i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik komandanta iranske paravojne grupacije Narodna mobilizacija (PMF).

Njihova smrt bi mogla da bude okidač novih tenzija, jer se očekuje da će Iran na to odgovoriti.

Mapa koja pokazuje lokaciju aerodroma u Bagdadu
Mapa koja pokazuje lokaciju aerodroma u Bagdadu

Republikanski senator Ben Ses iz Nebraske, koji je član senatskog Odbora za obaveštajna pitanja poručio je na Tviteru da je general Solejmani ubio stotine i stotine Amerikanaca, i aktivno planirao još ubistava.

Ovaj vrhovni komandant, dodao je Ses, misleći na predsednika Trampa, kao i bilo koji vrhovni komandant - ima obavezu da brani Ameriku tako što će ubiti ovog gada.

Prethodno je njegov demokratski kolega Kris Marfi, član Odbora za spoljne poslove postavio pitanje da li je Amerika, iako je Solejmani bez ikakve sumnje neprijatelj, upravo, bez odobrenja Kongresa, ubila drugu najmoćniju ličnost u Iranu, znajući da tako izaziva potencijalno ogromni regionalni rat?

Demokratski Senator iz Masačusetsa Ed Marki, kao i Marfi član Odbora za spoljne poslove, poručio je da je Trampovo ubistvo Solejmanija velika, namerna i opasna eskalacija konflikta sa Iranom.

"Predsednik je upravo doveo u neposrednu opasnost život svake osobe u regionu - američke vojnike i diplomate i civile. Potrebna je deeskalacija odmah", naglasio je Marki i podsetio da je Kongres jedini entitet koji može da izda dozvolu za upotrebu vojne sile.

"Ne možemo i ne smemo dozvoliti da budemo uvučeni u rat sa Iranom", rekao je Marki.

Džo Bajden, jedan od kandididata Demokratske stranke za predsednika Amerike i bivši potpredsednik SAD ocenio je da nijedan Amerikanac neće žaliti smrt Sulejmanija, ali je dodao da je predsednik Tramp ubacio dinamit u kutiju šibica.

"Tramp duguje američkoj naciji objašnjenje o strategiji i planu da sada očuva sigurnost američkih trupan i diplomata, našeg naroda i naših interesa u zemlji i inostranstvu, kao i naših saveznika u regionu i šire", naveo je Bajden u pisanoj izjavi.

On dodaje da nema uvid u obaveštajne podatke, ali da se boji da će Iran sigurno odgovoriti i da postoji bojazan od velikog sukoba na Bliskom istoku. Bajden dodaje da se nada da je administracija razmišljala o posledicama.

Smrt Sulejmanija desila se u momentu pojačanih tenzija između Vašingtona i Teherana.

Ispred ambasade SAD u Bagdadu nekoliko dana su protestovali članovi proiranske paramilitarne grupe Kataib Hezbolah zbog, kako su naveli, vazdušnog napada SAD na njihova skladišta oružja u Iraku.

Posle dva dana su se povukli sa poseda ambasade.

Protesti su počeli posle vazdušnih udara SAD u Iraku, čija je meta bila pro-iranska paravojna grupacija Kateib Hezbolah.

Vašington je vazdušni udar pravdao ubistvom zaposlenog u američkoj vladi, koji je ranije stradao u raketnom napadu. Iran je negirao umešanost u taj napad.

XS
SM
MD
LG