Linkovi

Tramp naredio da većina američkih trupa napusti Somaliju


Arhiva - Pripadnik specijalnih snaga američke vojske na nepoznatoj lokaciji u Somaliji, 28. juna 2020.
Arhiva - Pripadnik specijalnih snaga američke vojske na nepoznatoj lokaciji u Somaliji, 28. juna 2020.

Pentagon je saopštio u petak da povlači veći deo američkih trupa iz Somalije po nalogu predsednika Donalda Trampa, nastavljajući tako postizborne napore Trampa da smanji američku umešanost u antiterorističke misije u inostranstvu.

Ne navodeći detalje, Pentagon je u kratkom saopštenju naveo da će "veći deo" američkih trupa i sredstava u Somaliji biti povučen početkom 2021.

U toj zemlji na afričkom rogu, SAD imaju oko 700 vojnika, koji obučavaju i savetuju lokalne snage u proširenoj borbi protiv ekstremističke grupe Al Šabab, članice Al Kaide.

Tramp je nedavno naredio preusmeravanje trupa u Avganistanu i Iraku, a očekivalo se da povuče neke ili sve trupe iz Somalije.

General Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba, rekao je u sredu da se o budućoj strukturi američkog vojnog prisustva u Somaliji još uvek raspravlja.

Prilagođeno američko prisustvo, rekao je Mili, predstavljalo bi "relativno mali otisak, relativno niske troškove u pogledu broja osoblja i u smislu novca".

Nije pružio nikakve detalje, ali naglasio je da su SAD i dalje zabrinute zbog pretnje koju predstavlja Al Šabab, koji je nazvao "produžetkom Al Kaide", ekstremističke grupe koja je 11. septembra 2001. planirala napade na Sjedinjene Države iz Avganistana.

"Oni imaju određeni domet i mogli bi, ako ostanu bez nadzora, da sprovode operacije protiv ne samo američkih interesa u regionu već i protiv domovine", rekao je on.

Skrećući pažnju na to da Somalija ostaje opasno mesto za Amerikance, on je kazao da je tamo nedavno ubijen oficir CIA.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler boravio je u kratkoj poseti Somaliji prošle nedelje i sastao se sa američkim trupama.

U zavisnosti od toga šta ostaje od američkog prisustva u Somaliji kada preuzme dužnost 20. januara, novoizabrani predsednik Džo Bajden mogao bi da preokrene Trampovo povlačenje ili da izvrši druga prilagođavanja kako bi odražavao svoje prioritete u borbi protiv terorizma.

Američka vojska takođe je prisutna u susednom Džibutiju na moreuzu Bab al Mandab.

Džin Langevin , demokratski poslanik sa Roud Ajlanda, kritikovao je Trampovo povlačenje iz Somalije kao "predaju Al Kaidi i poklon Kini".

Langevin je predsednik Pododbora za obaveštajne poslove i pretnje u Predstavničkom domu.

"Kada američke snage napuste Somaliju kao odgovor na današnje naređenje, diplomatama i humanitarnim radnicima počinje da bude teže da pomognu ljudima da reše sukobe bez nasilja i gubitka života", rekao je Langevin. "Sa predstojećim izborima u Somaliji i sukobima koji su besneli u susednoj Etiopiji, napuštanje naših partnera ne može doći u gorem trenutku".

Langevin je rekao da će Kina iskoristiti priliku da izgradi svoj uticaj na rogu Afrike.

Pentagon je saopštio da povlačenje u Somaliji ne označava kraj tamošnjih američkih protuterorističkih napora.

"Kao rezultat ove odluke, neke snage mogu biti prekomandovane van istočne Afrike", kaže se. "Međutim, preostale snage biće prebačene iz Somalije u susedne zemlje kako bi se omogućile prekogranične operacije i američkih i partnerskih snaga da održe pritisak protiv nasilnih ekstremističkih organizacija koje deluju u Somaliji".

Dodaje se: "SAD će zadržati sposobnost da vode ciljane antiterorističke operacije u Somaliji i prikupljaju rana upozorenja i indikatore u vezi sa pretnjama domovini".

Priroda pretnje koju predstavlja Al Šabab i odgovarajući odgovor SAD stvar su sve veće rasprave u Pentagonu, koji traži mogućnosti da svoj fokus usmeri ka Kini, kao veći dugoročni izazov.

Izveštaj nadzorne službe Sekretarijata za odbranu prošle nedelje kaže da je američka komanda za Afriku ove godine zabeležila "konačan pomak" u fokusu Al Šababa da napadne američke interese u regionu.

Afrička komanda kaže da je Al Šabab najopasnija i najopasnija pretnja u Africi.

XS
SM
MD
LG