Linkovi

Iran osudio američke napade, Bajden upozorio Teheran "da bude oprezan"


Arhiva - Radnik čisti polomljeno staklo ispred prodavnice 16. februara 2021. nakon raketnog napada prethodne noći, u glavnom gradu severne atuonomne oblasti iračkih Kurda.
Arhiva - Radnik čisti polomljeno staklo ispred prodavnice 16. februara 2021. nakon raketnog napada prethodne noći, u glavnom gradu severne atuonomne oblasti iračkih Kurda.

Iran je u subotu osudio američke vazdušne napade na ciljeve u Siriji, koje koriste paravojne snage povezane sa Teheranom, i odbacio odgovornost za raketne napade na američke mete u Iraku, zbog kojih je Vašington doneo odluku o vazdušnim udarima.

Iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif je tokom razgovora sa iračkim kolegom Fuadomn Huseinijim rekao da su američki napadi "nelegalni i da se njima krši suverenitet Sirije", preneli su iranski državni mediji.

U izveštajima se navodi i da je Zarif rekao da su nedavni napadi u Iraku izvedeni pod sumnjivim okolnostima i da bi njihov cilj mogao da bude da se poremete odnosi Irana i Iraka i i ugrozi iračka bezbednost i stabilnost.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je u petak Iran da pažljivo postupa u Iraku nakon američkog vazdušnog napada u kom su uništeni delovi postrojenja koje su koristile milicije koje podržava Iran dok putuju između Sirije i Iraka.

"Ne možete delovati nekažnjeno", poručio je Bajden u obraćanju novinarima u Hjustonu, upitan kakvu je poruku pokušao da pošalje Teheranu naređujući vazdušni napad, izveden kasno u četvrtak, u kom je pogođen kompleks u Bokamalu, na sirijskoj strani granice sa Irakom.

"Budite oprezni", dodao je.

Komentari predsednika - koji su usledili skoro 24 sata nakon što su dva američka aviona F-15 Igls bacila sedam precizno vođenih bombi, uništivši devet objekata i teško oštetivši još dva - bili su mu prvi o tom udaru, koji je postao predmet političke rasprave u SAD.

Zvaničnici administracije proveli su veći deo dana braneći udar i tvrdeći da je neophodno zaštititi američke snage u regionu nakon niza raketnih napada, uključujući i dva u poslednje dve nedelje u Irbilu i Bagdadu.

I dok je raketni napad "Kaćuša" na Bagdadovu zelenu zonu prouzrokovao samo ograničenu štetu, u napadu ispred međunarodnog aerodroma u Irbilu, na severu Iraka, ubijen je civilni ugovorac koalicije koju predvode SAD, a ranjeno je devet ljudi.

Neki članovi Bajdenove političke stranke, međutim, izrazili su u petak zabrinutost da je predsednik možda otišao predaleko naređujući uzvratni udar.

"Američki narod zaslužuje da čuje obrazloženje administracije za ove udare i njeno pravno opravdanje za delovanje bez izlaska pred Kongres", rekao je u izjavi u petak demokratski senator Tim Kejn, član odbora za oružane snage i spoljne odnose.

"Ofanzivna vojna akcija bez odobrenja Kongresa nije ustavna u odsustvu vanrednih okolnosti", dodao je on.

Zvaničnici Bele kuće i Pentagona brzo su se uzvratili, tvrdeći da je Bajden u potpunosti u okviru svojih prava, navodeći napade u Irbilu i Bagdadu i nagoveštavajući još većih napada milicije.

"Kada su izložene pretnje, on ima pravo da preduzme mere u vreme i na način po svom izboru", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki novinarima koji prate predsednika na putovanju u Hjuston.

"Predsednik šalje nedvosmislenu poruku da će delovati kako bi zaštitio Amerikance", rekla je, dodajući: "Postojao je temeljni pravni postupak i preispitivanje unapred".

Pentagon je u petak saopštio da je obavestio rukovodstvo Kongresa pre pokretanja udara i da je za naredne dane predviđen poverljivi sastanak.

"Ovo je zaista bio odbrambeni udar zamišljen da pomogne zaštiti, u budućnosti, američkim snagama i koalicionim partnerima ", rekao je u petak novinarima portparol Pentagona Džon Kirbi.

"Uvereni smo da su to bile legitimne mete", rekao je. "Znamo da su ove grupe koristile ovo postrojenje kako bi im se pomoglo da pronađu resurse i kako bi im se olakšala sposobnost da izvode ove vrste napada u Iraku".

U saopštenju kasno u četvrtak, Pentagon je rekao da je udar postrojenje na kontrolnom punktu sa sirijske strane granice Sirije i Iraka, koje koriste Kateb Hezbolah (KH) i Kateb Sajid al Šuhada (KSS).

Prve američke procene ukazale su da je u udaru bilo i žrtava, mada je Kirbi odbio da podeli bilo kakve detalje.

"Ovi ciljevi su odabrani pažljivo, vrlo namerno i pogođeni na potpuno isti način", rekao je Kirbi.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Londonu, američki vazdušni napad ciljao je pošiljku oružja namenjenu milicijama koje podržava Iran.

Pozivajući se na izvore na terenu u Siriji, navodi se da je ubijeno 17 pripadnika milicije.

Kataeb Hezbolah potvrdio je smrt jednog od svojih boraca i osudio američku akciju, insistirajući da nije umešan u nedavne napade na američke i koalicione snage u Iraku.

"Ističemo legitimno pravo našeg iračkog naroda da odgovori na ovu kukavičku zločinačku operaciju", navodi se u izjavi koju je prevela obaveštajna grupa SITE.

Grupa je takođe pozvala Iračane da "proteraju američke okupacione snage i procesuiraju izdajnike koji kuju zaveru s njima".

Irački zvaničnici u međuvremenu su porekli pružanje bilo kakve pomoći Sjedinjenim Državama koja je dovela do ciljanja lokacije Bukamal, insistirajući da je saradnja sa Vašingtonom ograničena na borbu protiv terorističke grupe Islamska država.

Kirbi je rekao da, iako Bagdad nije pružio nikakve obaveštajne podatke koji bi pomogli u gađanju objekata milicije koju podržava Iran, irački obaveštajci "bili su u mogućnosti da nam pomognu da bolje utvrdimo ko je odgovoran" za raketne napade na američke i koalicione trupe.

Iran je sa svoje strane osudio vazdušni napad, a portparol Ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh označio nazvao ga je "ilegalnom agresijom".

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je osudilo Vašington, rekavši, "Ono (Bajdenova administracija) bi trebalo da se drži međunarodnog legitimiteta, a ne zakona džungle kao prethodna administracija".

Hoće li američki udar poslati poruku i učiniti mnogo na odvraćanju milicija koje podržava Iran, ostaje da se vidi.

"Poslat je signal da Bajden neće biti poražen (iranskim) posredničkim aktivnostima, iako Iranci to možda neće ni registrovati", rekao je Filip Smit, analitičar iz Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku koji proučava šiitske milicije u regionu.

"To je mekši, ali i dalje prilično nijansiran pogodak", dodao je Smit govoreći o američkom gađanju ciljeva u Siriji, rekavši da je do sada odgovor milicije bio donekle prigušen.

"mam utisak da će se malo ohladiti, a zatim eventualno zagrejati", rekao je.

Dopisnica Glasa Amerike iz Bele kuće Patsi Vidakusvara i Reuters doprineli su ovom izveštaju.
XS
SM
MD
LG