Linkovi

Dva Amerikanca i Britanac ubijeni u napadu na bazu u Iraku


Arhiva - Američki vojnici u Iraku.
Arhiva - Američki vojnici u Iraku.

Dvojica Amerikanaca i jedan britanski vojnik su ubijeni, dok su desetine drugih ranjene tokom baražne raketne vatre koja je otvorena na kamp Tađi, vojnu bazu severno od Bagdada u kojoj su smeštene koalicione trupe.

Prema američkim i iračkim zvaničnicima, napad su kasno u subotu izveli militanti koristeći modifikovan kamion sa lanserom kako bi ispalili 30 raketa "kaćuša", od kojih je 18 pogodilo bazu.

Portparol američke centralne komande, kapetan Bil Urban, potvrdio je pogibiju dva američka vojnika. Vojni zvaničnici rekli su da je treća žrtva iz Britanije.

Među 12 povređenih ima američkih i koalicionih vojnika, kao i angažovanih civila.

Irački vojni zvaničnici, koji su prvi dostavili informaciju o raketnom napadu u sredu, tvitovali su fotografije napuštenog kamiona za koji kažu da je pronađen u blizini.

Zvaničnici SAD do sad su odbijali da javno pripišu krivicu za napade, rekavši da je istraga u toku. Ali jedan vojni zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je za Glas Amerike da SAD veruju da su proiranske milicije, poznate kao jedinice na mobilizaciju, odgovorne za napad.

Ovo ne bi bio prvi put da proiranske milicije u Iraku napadaju američke i koalicione snage, a napad u sredu mogao bi da bude znak obnovljenih neprijateljstava.

Prošlog decembra, u sličaom napadu milicije Kataib Hezbolah ubijen je američki ugovorac u bazi u blizini naftom bogatog grada Kirkuka.

SAD su odgovorile serijom napada odmazde, koji su kulminirali prošlog januara ubistvom Kasama Sulejmanija, komandanta iranskih snaga Kuds, koji je nadzirao milicije i napade u Iraku.

XS
SM
MD
LG