Linkovi

Istaknuti iranski naučnik ubijen u atentatu, Teheran krivi Izrael


Na fotografiji koju je objavila poluzvanična novinska agencija Fars vidi se automobil u kome je ubijen Mohsen Farizadeh u Absardu, gradiću istočno od Teherana, 27. novembra 2020. (Foto: AP/Fars News Agency)
Na fotografiji koju je objavila poluzvanična novinska agencija Fars vidi se automobil u kome je ubijen Mohsen Farizadeh u Absardu, gradiću istočno od Teherana, 27. novembra 2020. (Foto: AP/Fars News Agency)

Iranski naučnik Mohsen Fahrizadeh za koga je Zapad dugo sumnjao da je organizovao tajni program razvoja nuklearne bombe, ubijen je iz zasede blizu Teherana. Atentat bi mogao da dovede do konfrontacije Irana i njegovih protivnika u poslednjim nedeljama predsedništva Donalda Trampa.

Vojni savetnik vrhovnog iranskog vođe Ajatole Alija Hameneija okrivio je Izrael za ubistvo naučnika i obećao da će Iran osvetiti ubistvo.

"U poslednjim danima političkog života njihovog zaveznika (Trampa), cionisti žele da pojačaju pritisak na Iran i dovedu do toga da bukne rat", napisao je na Tviteru Hosein Dehgan.

"Udarićemo kao grom ubice ovog mučenika i zažaliće to što su uradili."

Fahrizadeh je preminuo od rana u bolnici nako što su naoružani napadači pucali na njegov automobil, javili su iranski državni mediji. Još nije poznato da li je neko preuzeo odgovornost za napad.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odbio je da komentariše atentat. u SAD, Pentagon je odbio da komentariše ubistvo iranskog naučnika a iz Stejt departmenta i Bele kuće nije odgovoreno na pitanja novinara povodom tog događaja. Tim novoizabranog predsednika Džoa Bajdena takođe nije želeo da komentariše slučaj.

Zapadne i izraelske obaveštajne službe već godinama opisuju Fahrizadeha kao lidera tajnog programa razvoja atomske bombe koji je zaustavljen 2003. godine, a za koji Izrael i SAD optužuju Teheran da pokušava da ga tajno obnovi. Iran stalno demantuje da pokušava da nuklearnu energiju koristi kao oružje.

Polu-zvanična novinska agencija Tasnim saopštila je da su "teroristi digli u vazduh drugi automobil", pre nego što su pucali na vozilo kojim su putovali Fahrizade i njegovi telohranitelji.

Bez obzira na to ko je odgovoran za napad, on će sigurno pojačati tenzije između Irana i SAD u poslednjim nedeljama Trampovog predsedništva.

Bilbord sa fotografijama ubijenog vojnog komandanta Hezbolaha Imada Mougnijeha i ubijenog komandanta iranskih elitnih jedinica Kuds Kasima Sulejmanija u selu Ain Kana u Libanu, 22. septembra 2020.
Bilbord sa fotografijama ubijenog vojnog komandanta Hezbolaha Imada Mougnijeha i ubijenog komandanta iranskih elitnih jedinica Kuds Kasima Sulejmanija u selu Ain Kana u Libanu, 22. septembra 2020.

Predsednik Tramp, koji nije uspeo da osvoji drugi mandat na izborima 3. novembra i napušta položaj 20. januara, više puta je optužio Iran da tajno razvija nuklearno oružje. Tramp je SAD povukao iz sporazuma prema kojem su sankcije Iranu ukinute u razmenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa. Bajden je rekao da će obnoviti sporazum.

Jedan američki zvaničnik je ranije ovog meseca potvrdio da je Tramp od vojnih savetnika tražio plan mogućeg napada na Iran. Tramp je, međutim, odlučio da ne preduzima takvu akciju zbog rizika da bi mogla da izazove širi sukob na Bliskom istoku.

U januaru, u napadu američkim dronom u Iraku ubijen je Kasem Sulejmani, najmoćniji iranski vojni komandant. Iran je odgovorio na napad ispalivši projektile na američku vojnu bazu u Iraku, što je najbliže što su se dva protivnika približila ratu u proteklih nekoliko decenija.

Agencija UN za nuklearnu energiju i američke obaveštajne službe veruju da je Farizadeh predvodio koodinisani nuklearni program u Iranu, koji je zvanično obustavljen 2003.

On je jedini iranski naučnik koji se pominje po imenu u "finalnoj proceni" Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o otvorenim pitanjima o iranskom nuklearnom programu, dokumentu koji je izrađen 2015. godine. U izveštaju se navodi da je nadgledao aktivnosti "koje su podržavale moguću vojnu dimenziju iranskog nuklearnog programa."

"Zapamtite to ime"

Kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu 2018. godine održao prezentaciju u kojoj je optužio Iran da i dalje želi da razvija nuklearno oružje, naučnik je bio jedna od njenih centralnih figura. "Zapamtite to ime - Farizadeh", rekao je tada Netanjahu.

U poslednjim mesecima Trampovog predsedništva, Izrael je sklopio sporazume sa arapskim državama Zaliva, koje takođe nisu u prijateljskim odnosima sa Iranom.

Ranije ove nedelje, Netanjahu je otputovao u Saudijsku Arabiju i razgovarao sa princom presolonaslednikom, rekao je jedan izraelski zvaničnik, što bi značilo da je to bila prva javno potvrđena poseta jednog izraelskog lidera. Izraelski mediji javili su da je sastanku prisustvovao američki državni sekretar Majk Pompeo.

U petak, pre nego što je objavljena vest o napadu na Farizadeha, jedan izraelski zvaničnik je izjavio da Izrael razgovara sa arapskim zalivskim zemljama o tome kako se postaviti prema Iranu.

"Priča nije Tramp, nije čak ni Izrael. Priča je Iran - i sve veći strah da će se nova američka administracija vratiti nuklearnom sporazumu koji ugrožava samu egzistenciju zalivskih država", izjavio je Cahi Hanegbi, član Netanjahuovog kabineta za nacionalnu bezbednost, za radio stanicu iz Tel Aviva, i zaključio:

"Znaćemo kako da rešavamo pitanje iranske pretnje, čak i ako smo prepušteni sami sebi".

XS
SM
MD
LG