Linkovi

Tramp: Iransko povlačenje dobro i za njih i za svet


Predsednik SAd Donald Tramp tokom današnjeg obraćanja naciji iz Bele kuće (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik SAd Donald Tramp tokom današnjeg obraćanja naciji iz Bele kuće (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da nije bilo žrtava, a da je materijalna šteta minimalna, pošto je Iran ispalio više od deset balističkih projektila na dve iračke baze u kojima se nalaze američki vojnici.

"Iran se po svemu sudeći povlači, što je dobro i za njih i za svet", rekao je Tramp u kratkom obraćanju iz Bele kuće, koje se očekivalo u utorak uveče, a ipak se dogodilo tek u sredu malo pre podneva, po istočnoameričkom vremenu.

"Nijedan Amerikanac nije stradao zbog predostrožnosti koje smo preduzeli, premeštanja vojnika i sistema za rano upozorenje, koji je veoma dobro odradio posao", dodao je Tramp.

Tramp je rekao da je komandant snaga Kuds, elitne jedinice Iranske revolucionarne garde, Kasem Sulejmani, koji je ubijen prošle nedelje u američkom napadu bespilotnom letelicom, bio odgovoran za "neke od najgorih zločina".

"Obučavao je teroriste uključujuči Hezbolah, ranio je i ubijao američke vojnike. Naredio je napad na američko osoblje u Iraku, u kojem je poginuo jedan Amerikanac i orkestrirao napade na ambasadu. Planirao je još napada, ali smo g a zaustavili. Na svojim rukama ima i američku i iransku krv. Trebalo je da bude ubijen odavno. Uklanjanjem Sulejmanija, poslali smo moćnu poruku teroristima: Ukoliko c enite svoj život, nećete pretiti životima našeg naroda​", rekao je američki predsednik i najavio da će, dok razmatraju odogovor na iransku agresiju, SAD uvesti nove ekonomske sankcije Teheranu

"Ove oštre sankcije će ostati na snazi dok Iran ne promeni svoje ponašanje”.

Tramp je izneo tvrdnje da je Iran novac, koji mu je odmrznut zahvaljujući nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, koristio za terorizam u regionu.

"Rakete kojima smo sinoć napadnuti finansirane su zahvaljujući sredstvima koja je omogućila prethodna administracija", rekao je Tramp aludirajući na to da je njegov prethodnik Barak Obama potpisao sporazum sa Iranom iz kojeg je on izašao u proleće 2018.

"Loš sporazum uskoro ističe i svakako i daje Iranu put ka nuklearnom oružju. Iran mora da obustavi razvoj nuklearnog oružja i prestane sa terotizmom. Vreme je da i ostale potpisnice sporazuma to priznaju i napuste sporazum. Svi zajedno moramo da radimo na novom sporazumu sa Iranom, kao i da pomognemo Iranu da se razvija. Iran može da bude sjajna zemlja, ali mira ne može biti na Bliskom istoku, dok Iran širi nasilje i rat. Civilizovani svet mora poslati jasnu i jedinstvenu poruku iranskom režimu: vaša kampanja terora, ubistava, haosa više se neće tolerisati.Neće vam biti dozoljeno da nastavite s tim", rekao je Tramp.

Američki predsednik najavio je da će tražiti od NATO-a da bude mnogo angažovaniji u procesima na Bliskom istoku i podsetio da je Amerika tokom tri godine njegovog mandata ostvarila ekonomski napredak i energetsku nezavisnost.

"Mi smo sada najveći svetski proizvođač nafte i prirodnog gasa na svetu i ne treba nam nafta sa Bliskog istoka. Američka vojska je obvovljena otkad sam ja na vlasti, uložđili smo 2.500 milijardi dolara. Naše oružane snage su snažnije nego ikad, rakete su nam velike, moćne, precizne, ubojite i brze. Međutim, činjenica da imamo ovu sjajnu vojsku i svu ovu opremu, ne znači da treba da je koristimo. Mi ne želimo da je upotrebimo. Američka snaga, kako vojna, tako i ekonomska, su najbolje sredstvo odvraćanja", rekao je Tramp i nastavio:

"Pre tri meseca smo ubili lidera Islamske države al-Bagdadija, koji je odgovoran za smrt mnogih ljudi, bio je čudovište. Pokušavao je ponovo da uspostavi kalifat i nije uspeo. Desetine hiljada boraca ID ubijeno je ili zarobljeno za vreme moje administracije. Islamska drđave je prirodni neprijatelj Irana. Njeno uništenje je dobro za Iran i treba da radimo zajedno na ovom i drugim zajedničkim prioritetima".

Na kraju, predsednik SAD uputio je direktnu poruku narodu i liderima Irana:

"Mi želimo da imate sjajnu budućnost, koju zaslužujete. Prosperitetnu budućnost na domaćem planu i harmoničan odnos sa nacijama sveta. SAD su spremne da sklope mir sa svima onima koji ga traže".

XS
SM
MD
LG