Linkovi

Protesti u Iraku na godišnjicu ubistva iranskog generala Sulejmanija


Demonstranti u Iraku na protestu u centru Bagdada, 3. januara 2021.
Demonstranti u Iraku na protestu u centru Bagdada, 3. januara 2021.

Hiljade Iračana okupile su se u centru Bagdada, na trgu Tahrir, obeležavajući godišnjicu dva američka atentata na visokog iranskog generala i lidera moćnih šiitskih paravojnih jedinica u Iraku.

Prošle godine, u američkom napadu dronom blizu aerodroma u Bagdadu, ubijen je generalmajor Kasem Sulejmani, komandant elitnih jedinica Kuds iranske Revolucionarne garde, i Abu Mahdi al-Mohandis, zamenik vođe iranske paravojske Hašd al-Šabi, kao i još nekoliko pripadnika njihovih jedinica.

Mnogi od demonstranata nosili su postere Sulejmanija i al-Mohandisa, dok su neki zahtevali proterivanje američkih vojnika iz Iraka.

Hiljade ljudi marširale su po autoputu koji vodi ka aerodromu u Bagdadu, u veče 2. januara, da bi odali poštu Sulejmaniju, al-Mohandesu i još osmorici muškaraca ubijenih u američkom napadu.

Irački studenti okupljaju se 31. decembra 2020. da obeleže godišnjicu ubistva visokog iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija i komandata iračke paravojske Abu Mahdija al-Muhandisa u američkim napadima.
Irački studenti okupljaju se 31. decembra 2020. da obeleže godišnjicu ubistva visokog iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija i komandata iračke paravojske Abu Mahdija al-Muhandisa u američkim napadima.

Mesto američkog napada dronom pretvoreno je u spomenik, okružen crvenim konopcima, sa fotografijama Sulejmanija i al-Muhandnisa oko kojih su učesnici protesta palili sveće.

Ubistvo Sulejmanija izazvalo je strah od vojnog sukoba SAD i Irana. Tenzije između Vašingtona i Teherana su eskalirale od kako se američki predsednik Donald Tramp povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. i ponovo uveo snažne ekonomske sankcije.

Na dan ubistva Sulejmanija, Tramp je na Tviteru napisao da je iranski general "ubio ili teško ranio hiljade Amerikanaca tokom godina, i planirao da ubije još mnogo više."

Iran je uzvratio na atentat tako što je ispalio projektile na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici.

Mere bezbednosti su pojačane u Iraku a raspoređen je veliki broj pripadnika snaga bezbednosti kako bi, kako je navelo ministarstvo unutrašnjih poslova, čuvalo učesnike protesta. Mere bezbednosti su pojačane u blizini Zelene zone u Bagdadu, gde se nalaze strane ambasade i zgrade iračke vlade.

Već nekoliko nedelja, američki zvaničnici su govorili da bi Iran ili iračke paravojne jedinice koje su iranski saveznici, mogli da izvrše napade iz odmazde da bi obeležili godišnjicu atentata na Sulejmanija.

2. januara, iranski šef diplomatije Džavad Zarif pozvao je Tramp da "ne dozvoli da ga dovede u zamku Izrael", koji navodno planira da isprovocira rat, napadima na američke vojnike u Iraku.

"Novi obaveštajni podaci iz Iraka pokazuju da izraelski agenti-provokatori planiraju napade na Amerikance, da bi odlazeću Trampovu administraciju dovele u položaj da krene u rat, na osnovu lažnog razloga."

"Čuvajte se zamke, predsedniče Tramp", dodao je Zarif.

Dan kasnije, jedan izraelski zvaničnik odbacio je navode da njegova zemlja pokušava da isprovocira SAD da krenu u rat protiv Irana kao "besmislicu."

"Izrael je taj koji mora da bude u pripravnosti zbog mogućih iranskih udara na godišnjicu ubistva Sulejmanija", izjavio je ministar energetike Juval Stajnic na javnom radiju Kan 3. januara.

XS
SM
MD
LG