Linkovi

Svet mnogo opasnije mesto posle ubistva Sulejmanija


Kasem Sulejmani u šetnji povodom obeležavanja godišnjice Islamske revolucije u Teheranu, 11. februara 2016. (Foto: AFP/STR)

Svet je postao mnogo opasnije mesto, upozorile su svetske sile, pozivajući na uzdržanost pošto je u intervenciji američke vojske ubijen visokopozicionirani iranski general - Kasem Sulejmani. Nemačka i Velika Britanija upozorile su da Iran snosi deo krivice, jer je, kako su ukazale, provocirao ubistvo koje je dramatično pojačalo tenzije na području Bliskog istoka.

Bela kuća je na društvenoj mreži Tviter objavila da je Sulejmani, glavnokomandujući elitnim iranskim jedinicama Kuds koga smatra odgovornim za iranske ofanzivne kampanje u svetu, planirao napade na američke diplomate i vojnike u Iraku i širom regiona.

Francuska, Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u svojim reakcijama nisu skrivale zabrinutost posle napada američkih snaga u kojem je poginuo Sulejmani.

"Budimo se u mnogo opasnijem svetu - vojne eskalacije uvek predstavljaju opasnost”, izjavila je Ameli Monšalin, zamenica francuskog ministra spoljnih poslova, u razgovoru za RTL radio.

"Kada se dešavaju takve akcije i operacije – produbljivanje napetosti je neizbežno”, istakla je Monšalin.

Rusija je akciju američke vojske ocenila “nepromisljenim” napadom, koji bi mogao da izazove ozbiljne posledice.

“Takve akcije ne pomažu rešavanju komplikovanih problema na Bliskom istoku – već vode u novu rundu napetosti”, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Istovremeno, zvanični Peking objavio je da je duboko zabrinut.

"Mir na Bliskom istoku i u regionu treba da bude sačuvan. Tražimo od svih strana, a posebno Sjedinjenih Država, da budu smirene, uzdrže se i izbegnu produbljivanje napetosti", poručio je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šeang.

Velika Britanija i Nemačka su, u svojim reakcijama, iskazale razumevanje za vojnu intervenciju koju je izvela američka vojska.

“Već dugo smo svesni pretnji, koju su predstavljale jedinice Kuds koje je predvodio Kasem Sulejmani. Posle njegove smrti – tražimo od svih uključenih strana stišavanje tenzija”, izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab.

Nemačke vlasti ocenile su da je američka intervencija bila reakcija na provokacije za koje je odgovoran Iran.

"Još su sveža sećanja na napade na tankere u Ormuskom moreuzu i saudijska naftna postrojenja. Osudili smo napade na koalicione trupe u Iraku kao i nedavne napade na američku ambasadu”, rekla je u ime nemačke vlade portparolka Urlike Demer.

Opravdan napad

Bivši komandant NATO snaga u Evropi, penzionisani admiral Džejms Stavridis - trenutno jedan od izvršnih direktora ogromne američke investicione kompanije Karlajl - objasnio je za Glas Amerike potencijalne američke i iranske poteze posle ubistva najmoćnijeg iranskog generala.

Stavridis kaže da je napad na Solemanija opravdan s obzirom na razmere njegovih ranijih opakih napada na Amerikance, od kojih nije nameravao da odustane ni u budućnosti. Stavridis takođe smatra da je akcija taktički bila dobro osmišljena, ali da bi on, da je bio u prilici da savetuje predsednika Trampa, preporučio razrađeniju strategiju, koja uzima u obzir ono šta bi moglo da usledi posle pogibije iranskog vojnog lidera. Stavridis, takođe smatra da bi njegova strategija uključila američke saveznike u regionu - Saudijsku Arabiju, zalivske zemlje i Izrael.​

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prekinuo je posetu Grčkoj posle ubistva Kasema Sulejmanija.

"Sjedinjene Države, kao i Izrael imaju pravo na samoodbranu. Kasem Sulejmani je odgovoran za ubostvo mnoštva nevinih ljudi. Planirao je mnoštvo napada. Predsednik Tramp zaslužuje pohvale zbog odlučne reakcije. Izrael podržava Sjedinjene Države u borbi za mir, bezbednost i samoodbranu", rekao je Netanjahu pre nego što je otputovao za Izrael.

Izraelska vojska podigla je nivo borbene gotovosti zbog, kako je saopšteno, predostrožnosti od mogućih napada iranskih saveznika Hezbolaha na severu, odnosno, Hamasa i Islamskog Džihada u području Gaze.

Komandant elitne iranske jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodrom u Bagdadu, koji je naredio predsednik Donald Tramp, potvrđeno je iz Pentagona. Saopšteno je da je akcija izvedena kako bi se Iran odvratio od, kako je navedeno, planiranih napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG