Linkovi

Borba Kongresa i Bele kuće - ko ima pravo da proglasi rat?


Zgrada Kongresa na Kapitol hilu
Zgrada Kongresa na Kapitol hilu

Predstavnički dom Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se ograničavaju ratna ovlašćenja predsednika, pošto je Donald Tramp naredio ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, a Iran uzvratio raketiranjem baza u Iraku u kojima su se nalazili američki vojnici. Tramp i članovi njegove administracije tvrde da je ubistvo Sulejmanija opravdano, jer je planirao dalje napade.

Na prvom mitingu otkad je naredio vazdušni napad u kojem je ubijen Kasem Sulejmani, predsednik Tramp je poručio da je iranski general planirao napade na mnoge američke ambasade.

“Ozbiljno je planirao napade na ambasade i to ne samo u Bagdadu. Ali zaustavili smo ga i brzo neutralisali“, rekao je predsednik SAD.

To kaže i državni sekretar Majk Pompeo.

“Nema sumnje da je Sulejmani planirao seriju napada. Ne znamo kad i gde, ali je pretnja bila stvarna”.

Ali, predstavnici u Kongresu, koji imaju obaveštajne podatke, kažu da nije bilo naznaka da se planira bombardovanje ambasade.

“Ova administracija nam nije dala nijedan razlog da u to poverujemo. Aktuelna spoljna politika je ugrozila poziciju Amerike, udaljila nas od saveznika, ponizila diplomate. Ulazimo iz krize u krizu”, rekao je demokratski predstavnik u Kongresu Eliot Engel.

Demokrate i nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu usvojili su rezoluciju kojom se od predsednika traži da dobije odobrenje Kongresa za svaku vojnu akciju u Iranu, koja traje duže od 30 dana.

Bela kuća je rezoluciju ocenila “smešnom i potpuno neosnovanom”, a republikanci u Kongresu kažu da ne utiče na Trampova ovlašćenja.

“Rezolucija je neobavezujuća i nema snagu zakona”, kazao je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti.

Ova rasprava predsednika i Kongresa nije nova - borba oko toga ko ima ovlašćenje da proglasi rat traje već decenijama.

Predsednik Tramp se u ovom slučaju protegao do krajnjih granica time što je na Tviteru napisao da je njegov potez u skladu sa Zakonom o ratnim ovlašćenjima. A zapravo nije u skladu sa tim aktom. Predsednik Tramp je igronisao Kongres više od ostalih predsednika u ovakvim situacijama“, kaže Sara Bajnder iz Instituta Brukings.

O rezoluciji Predstavničkog doma će naredne nedelje glasati i Senat, ali je malo verovatno da će biti usvojena, jer većinu imaju Trampovi republikanci. Ipak, dobra je prilika za debatu.

“Ovo je prilika da predstavnici u Kongresu javno kažu šta misle”, ocenjuje Sara Bajnder.

Demokratski senatori kažu da bi efikasnije bilo da se Trampu ograniči pristup novcu ako uđe u konflikt.

Sada je trenutak da se ponovo ujedinimo i da se postaramo za to da predsednik ne potroši nijedan cent na rat u Iranu, ukoliko ne dobije odobrenje od Kongresa”, poručuje senator iz Vermonta Berni Sanders.

To su predstavnici u Kongresu pokušavali i ranije - u slučaju ratova u Iraku i Avganistanu - ali bezuspešno.

XS
SM
MD
LG