Linkovi

Pentagon: Udvostručen broj vojnika povređenih u iranskom napadu na baze u Iraku


Baza Al Asad u Iraku posle raketnog napada Irana
Baza Al Asad u Iraku posle raketnog napada Irana

Vojska SAD prijavila je da je u napadu Irana na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku povređeno više od stotinu vojnika - što je porast više od 50 odsto u odnosu na broj koji je prvobitno prijavljen.

Pentagon je u saopštenju naveo da 109 vojnika ima "blaže povrede mozga", a da se od tog broja 76 vratilo na dužnost. Prošlog meseca je prijavljeno da su povređena 64 vojnika, piše Rojters.

Nijedan američki vojnik nije poginuo u raketnom napadu Irana na vojne baze u Iraku u januaru, što je bila reakcija Teherana na ubistvo generala Kasema Sulejmanija, ubijenom u američkom napadu u Bagdadu.

Američka vojska je prethodno najavila da očekuje da se broj povređenih poveća, jer je "potrebno vreme da se neki simptomi ispolje". Simptomi su glavobolje, vrtoglavice, preosetljivost na svetlo i mučnina.

Pentagon je demantovao da je bilo pokušaja da se umanji broj povređenih u iranskim napadima, ili da se sakriju informacije. Ali, ovaj skok u broju povređenih je podstakao pitanja o tome kako se tretiraju povrede mozga u vojsci.

Predsednik SAD Donald Tramp je, kako je delovalo, na početku pokušao da umanji ozbiljnost povreda vojnika rekavši da "je čuo da imaju glavobolje i još neke stvari", zbog čega su ga kritikovali mnogi veterani i kongresmeni.

Prema podacima Pentagona, od 2000. godine kod 408 hiljada vojnika konstatovane su traumatske povrede mozga.

XS
SM
MD
LG