Linkovi

Irački parlament pozvao američke trupe da napuste zemlju


ARHIVA - Predsednik Skupštine Iraka Mohamed al-Halbusi (u sredini) (Foto: AP/Nabil al-Jurani)
ARHIVA - Predsednik Skupštine Iraka Mohamed al-Halbusi (u sredini) (Foto: AP/Nabil al-Jurani)

Irački parlament usvojio je rezoluciju kojojm se traži da strane trupe napuste tu zemlju, usled ovonedeljnog američkog vazdušnog napada u blizini bagdadskog aerodroma u kojem je ubijen najviši vojni zvaničnik Irana Kasem Sulejmani.

U rezoluciji koja je usvojena u nedelju navodi se da je iračka vlada "posvećena povlačenju svog zahteva za pomoć međunarodnoj koaliciji, koja se borila sa ekstremističkom grupom Islamska država, zbog okončanja vojnih operacija u Iraku i ostvarene pobede".

Vlada premijera Adila Abdul-Mahdija "mora da radi na okončanju prisustva bilo kojih stranih vojnika na tlu Iraka i zabrani im da koriste iračku teritoriju, bilo da se radi o kopnu, vodi ili vazduhu, u bilo koje svrhe", dodaje se u rezoluciji.

Parlamentarne rezolucije su neobavezujuće za vladu, ali Abdul-Mahdi je prethodno tražio od parlamenta da preduzme hitne mere i okonča prisustvo stranih trupa što je pre moguće.

"Uprkos unutrašnjim i spoljnim poteškoćama s kojim bi mogli da se suočimo, to je ono što je najbolje za Irak u principu i u praksi", rekao je zakonodavcima tokom govora.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je Vašinton identifikovao 52 lokacije u Iranu koje će biti pogođene “vrlo brzo i vrlo snažno” ukoliko Teheran izvrši udar na bilo koje američke ciljeve posle ubistva Sulejmanija.

Iran, koji je u zvaničnoj žalosti za ubijenim liderom svojih moćnih snaga Kuds, odgovorio je na pretnju optužujući SAD da su prekršile međunarodno pravio i kritikujući Trampa zbog toga što je u moguće mete uključio lokacije koje predstavljaju kulturnu baštinu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kasnije je branio predsednika Trampa, rekavši na televiziji Ej Bi Si (ABC) da nema sumnje da "iransko rukovodstvo razume Trampova gledišta" i "jasno razume poruku".

XS
SM
MD
LG