Linkovi

Ko je bio general Kasem Sulejmani?


Ljudi napuštaju džamiju u dominantno iračkom južnom kraju Teherana, 30. jula 2019. Na zidu se vidi poster sa likom generala Kasema Sulejmanija, zajedno sa vrhovnim liderom Ali Hameneijem i ajatolom Homeinijem.

Komandant elitne iranske jedinice Kuds general Kasem Sulejmani, koji je ubijen u napadu SAD na aerodrom u Bagdadu, bio je jedan od istaknutijih iranskih vojnih komandanata i za mnoge Irance - zaštitni znak otpora Americi.

Sulejmani je posle iransko-iračkog rata preuzeo kontrolu nad elitnim odredom Iranske revolucionarne garde, jedinicom Kuds, koja se borila van granica Irana, navodi agencija Asošiejted pres.

Za SAD i Izrael, Sulejmani je bio čovek koji je iz senke komandovao snagama bliskim Iranu, odgovoran za borce u Sirjiji koji podržavaju predsednika Bašara al Asada i za smrt američkih vojnika u Iraku.

62-godišnji lider jedinice Kuds bio je relativno nepoznat do invazije SAD na Irak 2003, da bi deceniju kasnije postao najpoznatiji iranski vojni komandant. Smatra se da su njegovoj slici moćnog čoveka doprinele upravo SAD koje su ga sumnjičile za brojna ubistva.

Nekoliko puta se spekulisalo da je ubijen.

Prvi put 2006, kada je pao avion sa drugim vojnim zvaničnicima useverozapadnom Iranu, pa 2012. u bombardovanju Damaska u kojem su stradali blisku saradnici sirijskog predsednika Bašara al Asada. U novembru 2015. kružile su glasine da je Sulejmani ubijen dok je predvodio snage lojalne Asadu u borbama oko sirijskog grada Alepa.

Pristupanje Revolucionarnoj gardi i učešće u ratu u Siriji

Rođen 11. marta 1957. godine, Sulejmani je odrastao nedaleko od planinskog i istorijskog iranskog grada Rabora.

U iranskoj islamskoj revoluciji 1979. kojom je šah svrgnut sa vlasti, Sulejmani se pridružio Revolucionarnoj gardi odmah po osnivanju. Raspoređen je na severozapad Irana u snage koje su ugušile kurdsku pobunu koja je usledila posle revolucije.

Ubrzo zatim, Irak je napao Iran i započeo osmogodišnji rat. U borbama je ubijeno više od milion ljudi. Sulejmanijeva jedinica i drugi takođe su se naši na udaru iračkog hemijskog oružja.

Po završetku iračko-iranskog rata, Sulejmani je nestao iz javnosti na nekoliko godina, što je nešto što analitičari pripisuju njegovim neslaganjima tokom rata sa Hašemijem Rafsanžanijem, koji je bio predsednik Irana od 1989. do 1997.

Ali posle Rafsanžanija, Sulejmani je postao komandant jedinice Kuds. Takođe je postao toliko blizak Hameneiju, da je vrhovni vođa Irana venčao generalovu ćerku.

Kao komandant snaga Kudsa, Sulejmani je nadgledao operacije jedinice po inostranstvu i uskoro došao u fokus interesovanja Amerikanaca posle invazije na Irak 2003. i svrgavanja Sadama Huseina.

Sulejmani je ponovo došao u žižu javnosti tokom građanskog rata u Siriji i širenja Islamske države.

Iran, glavni oslonac sirijskog predsednika Bašara al Asada, nekoliko puta je slao Sulejmanija u Siriju da predvodi napade protiv Islamske države i drugih protivnika Asadovog režima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG