Linkovi

Pentagon: Vojska SAD ubila 130 civila u 2019. - manje nego što procenjuju posmatrači


Arhiva - Pogled iz aviona na Pentagon, u Vašingtonu, 30. oktobra 2018.
Arhiva - Pogled iz aviona na Pentagon, u Vašingtonu, 30. oktobra 2018.

U operacijama vojske SAD ubijeno je oko 130 civila i ranjena 91 soba u Iraku, Siriji, Avganistanu i Somaliji tokom prošle godie, kaže se u izveštaju Pentagona u koji je uvid imala agencija Rojters u sredu. Brojevi su znatno manji od onih koji se pojavljuju u izveštajima posmatračkih grupa.

Tokom operacija u Avganistanu 2019, ubijeno je 108 civila, dok je 22 ubijno u Iraku i Siriji, a dva civila u Somaliji, kaže se u izveštaju dugom gotovo 20 strana koji prati vazdušne i kopnene vojne operacije.

Pentagon u izveštaju navodi da u Libiji i Jemenu nije bilo ubijenih civila u operacijama SAD.

Godišnji izveštaj, pod mandatom Kogresa, još uvek nije zvanično objavljen, ali će to verovatno biti urađeno narednih dana.

Amnesti internešenal SAD saopštio je da Sjedinjene Države i dalje umanjuju broj civilnih žrtava.

"Na osnovu podataka sa mesta na kojima je obavljeno šire, podrobrnije istraživanje, vojska SAD i dalje ozbiljno umanjuje broj civila koji su ubijeni ili ranjeni u udarima SAD", rekla je Dafni Evitar, direktorka za bezbednost u organizaciji Hjuman rajts voč internešenal SAD.

Prema podacima posmatračke grupe Ervors (Airwars - "Vazdušni ratovi") samo u prvih šest meseci 2019. u Siriji u udarima koalicije predvođene SAD koja se borila protiv Islamske države ubijeno je između 416 i 1.030 civila.

Za Somaliju, podaci Evrorsa pokazuju da je najmanje 15 navoda o civilinim žrtvama ubijenim u napadima SAD ili potvrđeno, ili se za njih veruje da su istiniti.

"iako su civilne žrtve tragičan i neodvojiv deo rata, vojska SAD čvrsto je predana ograničavanju štete koja se nanosi civilima", kaže se u izveštaju Pentagona.

U svom izveštaju, vojska SAD priznaje da su brojevi različiti u odnosu na one koje iznose grupe poput nevladinih organizacija, rekavši da bi to moglo da bude zbog razlika u metodologiji i vrsti informacija koje se koriste.

Prošle godine, predsednik SAD Donald Tramp potpisao je ukaz kojim je ukinuo politiku iz vremena svog prethodnika Baraka Obame kojom je od zvanička američkih obaveštajnih službi zahtevano da izveštavaju o civilnim žrtvama udara bespilotnih letelica izvan zona aktivnog ratovanja.

Predsednik Barak Obama uveo je tu politiku 2016. kao deo napora da se bude transparentniji po pitanju udara dronovima, nakon što je dramatično porasla njihova upotreba u borbi protiv islamskih militanata.

XS
SM
MD
LG