Linkovi

Analitičari: Iran nema para da ratuje


Čovek drži sliku ubijenog Kasema Sulejmanija tokom današnjih demonstracija u Teheranu (Foto: AFP/Atta Kenare)
Čovek drži sliku ubijenog Kasema Sulejmanija tokom današnjih demonstracija u Teheranu (Foto: AFP/Atta Kenare)

Penzionisani general Džejms Džons, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji, izjavio je za Glas Amerike da je akcija Sjedinjenih Država u elimisanju jednog od najopasnijih svetskih terorista preko potreban odgovor na politiku režima u Teheranu.

“Iran ostaje pretnja sa kojom se moramo suočavati, ali ne tako što ćemo se sa tim pomiriti, već kontinuiranom izolacijom i direktnim odgovorom na neprihvatljive akte, ako je neophodno. Jednog dana, iranski narod će odbraniti svoju volju protiv režima i samo tada će region naći svoj mir”, kaže predsednik Upravnog odbora Atlantskog saveta.

Penzionsiani marinski general Džejms Džons u razgovoru za Glas Amerike
Penzionsiani marinski general Džejms Džons u razgovoru za Glas Amerike

Mehdi Parpanči, direktor Radija Farda, persijskog servisa Radija Slobodne Evrope kaže za Glas Amerike da ubistvo Sulejmanija može da oslabi Iran i da će biti potrebni meseci, pa čak i godine da se nađe neko tako moćan kao što je Sulejmani. On podseća da je Sulejmani organizovao sve iranske saveznike u Siriji, Iraku i Jemenu, te da je teško naći zamenu.

“Sjedinjene Države nisu eliminisale Kasema Sulejmanija, a da nisu mislile na posledice, spremne su na sve što će se desiti. Ako reakcija Irana bude jaka, možete samo zamisliti kako će Amerika odgovoriti, i to punom snagom. Iran to sada ne želi, jer je u veoma lošoj poziciji, kako ekonomski, tako i kad je u pitanju podrška koju vlast ima. A kada nemate para i nemate podršku, ne želite rat”, kaže Parpanči

On je podsetio da je upravo iranski vrhovni lider ajatola Ali Hamenei pre neki dan rekao da Iran ne želi rat sa Amerikom.

XS
SM
MD
LG