Linkovi

Pentagon: Fokus snaga SAD na Islamskoj državi, ne na zaštiti naftnih polja u Siriji


Arhiva - Američko oklopno vozilo prolazi pored naftnog polja u reonu grada Al Katanija, u sirijskoj severoitočnoj pokrajini Hasakeh, nedaleko od turske granice, 4. avgusta 2020.

Američke snage u Siriji usredsređene su na borbu protiv ostataka grupe Islamska država (ISIS) i ne čuvaju naftna polja kako je prethodno naredio bivši predsednik Donald Tramp, rekao je u ponedeljak zvaničnik odbrane SAD.

Budući da je američka firma prošle godine angažovala Kurde na severu Sirije da pomognu u eksploataciji rezervi nafte na severoistoku Sirije, američke trupe nisu u to umešane, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Oko 900 američkih vojnih lica i ugovoraca u regionu "nisu ovlašćeni da pružaju pomoć bilo kojoj drugoj privatnoj kompaniji, uključujući njene zaposlene ili agente, koji žele da razvijaju naftne resurse u Siriji", rekao je Kirbi.

Jedini izuzetak je kada američke trupe u Siriji deluju po postojećim ovlašćenjima za zaštitu civila, rekao je on, što bi moglo objasniti kontinuirano prisustvo američkih snaga oko područja naftnih polja.

"Važno je zapamtiti da naša tamošnja misija ostaje kako bismo omogućili trajni poraz ISIS-a", rekao je, koristeći jednu od skraćenica koje se upotrebljavaju za grupu Islamska država.

Novost je više promena tona novog američkog predsednika Džoa Bajdena u odnosu na Trampovu politiku u decenijskom sirijskom građanskom ratu. Glavna naftna polja nalaze se na teritoriji severoistoka zemlje, regiona u kojem drže kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), saveznice SAD-a, koje zavise od prihoda od nafte.

2019. godine, nakon što su snage SAD i saveznika slomile "kalifat" Islamske države u Siriji i Iraku, Tramp je izjavio da će se američke trupe uglavnom povući iz zemlje, ostavljajući za sobom rezidualnu silu koja "štiti" naftu. Američki zvaničnici tada su rekli da su tamo kako bi sprečili da naftna polja padnu u ruke ekstremista.

Sledeće godine ranije nepoznata američka naftna kompanija Delta kresent enerdži potpisala je ugovor sa Kurdima za eksploataciju nalazišta nafte.

XS
SM
MD
LG