Linkovi

Iran odbio obnavljanje nuklearnih razgovora sa SAD


ARHIVA - Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, 27. januara 2020. (Foto: AFP)
ARHIVA - Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, 27. januara 2020. (Foto: AFP)

Iran je odbacio održavanje neformalnog sastanka sa Sjedinjenim Državama i tri evropske sile o oživljavanju sporazuma iz 2015. kojim je ograničen nuklearni program Teherana, u cilju da ga spreči da razvije nuklearno oružje.

Teheran je saopštio da pre održavanja razgovora nova američka administracija predsednika Džoa Bajdena prvo mora da ukine jednostrane ekonomske sankcije SAD protiv Irana.

Netanjahu krivi Iran za eksploziju na brodu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Iran odgovoran za eksploziju koja je prošle nedelje pogodila brod u izraelskom vlasništvu u Omanskom zalivu.

"To je zaista čin Irana, to je jasno", rekao je Netanjahu izraelskom javnom emiteru Kanu.

MV Helios Rai bio je na putu sa Bliskog istoka ka Singapuru kada ga je u petak pogodila eksplozija za koju su američki zvaničnici rekli da je ostavila rupe na obe strane trupa broda. Brod je u Dubai stigao u nedelju na popravke.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da "uzimajući u obzir nedavne akcije i izjave" SAD, Britanije, Francuske i Nemačke, "Iran ne smatra da je vreme za održavanje neformalnog sastanka sa tim zemljama", koji je predložio šef diplomatije Evropske unije.

Iran je ponovo saopštio da njegov nuklearni program ima miroljubivu namenu.

Portparolka Bele kuće odgovorila je izrazivši "razočaranje" odgovorom Irana, ali je rekla da su Sjedinjene Države spremne da se "ponovno uključe u značajnu diplomatiju kako bi postigle uzajamno vraćanje u skladu sa obavezama JCPOA", što je skraćenica zvaničnog naziva iranskog nuklearnog sporazuma - Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Vašington će se konsultovati sa ostale četiri stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i Rusijom - plus Nemačkom, o najboljem putu napred, rekao je portparol.

Bivši američki predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, ali je Bajden tokom predsedničke kampanje protiv Trampa i otkako je preuzeo dužnost rekao da želi da se pridruži tom paktu koji uključuje i Rusiju i Kinu.

SAD su takođe otvorile razgovore sa Iranom o sudbini najmanje pet američkih talaca koje drži Teheran.

U isto vreme, Bajden je izvršio vojni pritisak na Iran, naređujući vazdušne napade prošle nedelje na zgrade u Siriji za koje Ministarstvo odbrane kaže da su ih koristile milicije koje podržava Iran.

SAD su saopštile da su raketni napadi bili odmazda za raketne napade na američke ciljeve u susednom Iraku.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je u petak da su u napadima u Siriji ubijena najmanje 22 pripadnika milicije, iako Pentagon nije potvrdio taj broj.

XS
SM
MD
LG