Linkovi

Poslednji susret: Debata Trampa i Bajdena u četvrtak uveče


Prozirni paneli postavljeni na binu između govornica za kojima će stajati predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Džo Bajden, pred njihovu debatu na Belmont univerzitetu, u Nešvilu, Tenesi, 21. oktobra 2020.
Prozirni paneli postavljeni na binu između govornica za kojima će stajati predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Džo Bajden, pred njihovu debatu na Belmont univerzitetu, u Nešvilu, Tenesi, 21. oktobra 2020.

Republikanski predsednik Donald Tramp i njegov demokratski protivkandidat, bivši potpredsednik Džo Bajden, u četvrtak uveče će učestovati u poslednjem TV duelu pre američkih predsedničkih izbora 3. novembra.

Dvojica kandidata, obojica u svojim 70-im godinama, često su prekidala jedan drugog, Tramp više nego Bajden, u debati krajem septembra, koja je trajala duže od 90 minuta. Neki politički komentatori u SAD opisali su je kao najgoru predsedničku debatu ikada.

Ali ovog puta, nezavisna Komisija za predsedničke debate utišaće mikrofon svakog kandidata dok onaj drugi bude govorio dva minuta u odgovoru na šest pitanja koja se tiču aktuelnih tema, koje je odabrala moderatorka Kristen Velker iz NBC njuza.

Ako ni Trump ni Biden ne pokušaju da govore o nečem drugom tokom dvominutnih uvodnih komentara, komisija je rekla da misli da bi američki glasači - bar relativno mali broj onih koji tvrde da su još uvek neodlučni - mogli imati jasniji uvid u to kako bi određena pitanja mogla da budu rešavana kada jedan od njih zvanično bude inaugurisan 20. januara.

Nakon toga, mikrofoni oba kandidata biće ponovo uključeni i otvoreni za sve i ono što se dogodilo prošlog puta bi moglo da se ponovi.

Tada su Trump i Bajden razmenili niz uvreda, a pirekidanje je ponekad otežavalo gledaocima da prate raspravu.

Mnogo toga se promenilo između prve debate i događaja u četvrtak, koji će se održati u Nešvilu u državi Tenesi.

Druga planirana debata zakazana za prošlu nedelju otkazana je nakon što je Tramp dobio koronavirus i bio hospitalizovan tri noći. To je navelo komisiju da jednostrano kaže da će dva kandidata raspravljati virtuelno, ali Tramp je to odbio i susret je otkazan.

Još važnije, milioni Amerikanaca su već doneli odluku o izborima, a više od 43 miliona ljudi ranije je glasalo, poštom ili lično.

Mnogi su rekli da su tokom nekontrolisane pandemije koronavirusa u SAD želeli da izbegnu očekivano duge redove na biračkim mestima na dan izbora.

Mnogi demokratski glasači koji favorizuju Bajdena rekli su da žele da budu među prvima koji su glasali za smenu Trampa, da bi obezbedili da bude samo treći predsednik SAD u poslednje četiri decenije koji nije osvojio drugi mandat.

Republikanski glasači često su anketarima i izveštačima rekli da nameravaju da glasaju na dan izbora lično, što je decenijama bila norma na američkim izborima.

Debata u četvrtak mogla bi da bude poslednja, najbolja šansa za Trampa da smanji Bajdenovu prednost u nacionalnim i državnim anketama.

Bajden, sa skoro pola veka na američkoj političkoj sceni kao američki senator i zamenik bivšeg predsednika Baraka Obame, ima 9 ili 10 odsto prednosti nad Trampom na nacionalnim anketama, ali je taj procenat manji u državama koje će verovatno odlučiti o ishodu izbora.

Velker iz NBC-a kaže da će pitati kandidate o njihovim naporima da kontrolišu koronavirus koji je odneo 221.000 života u SAD-u, najviše u svetu.

Ostale teme će uključivati američke porodice, rasne probleme, klimatske promene, nacionalnu bezbednost i liderstvo.

U intervjuu za Fok njuz u utorak, Trump je optužio Velker i komisiju za debate da su pristrasni.

Predsednik je rekao da nije zadovoljan odlukom da se isključuju mikrofoni bilo kog od kandidata tokom uvodnih dvominutnih izjava i tvrdio je da je debata trebalo da bude usredsređena na spoljnu politiku umesto na pandemiju koronavirusa i druga pitanja vezana za unutrašnju politiku.

Tramp je nastavio kampanju sa velikim skupovima pristalica ove nedelje, dok se. Bajden u svom domu u istočnoj državi Delaver pripremao za debatu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG