Linkovi

NATO saveznici prate izbore u SAD usred zategnutih transaltantskih odnosa


Zastave zemalja članica NATO, ispred sedišta Alijanse u Briselu, Belgija, 26. novembra 2019.
Zastave zemalja članica NATO, ispred sedišta Alijanse u Briselu, Belgija, 26. novembra 2019.

Američki saveznici u Evropi pažljivo prate predsedničke izbore u SAD, koji ulaze u svoju završnu fazu.

Trasnatlantski odnosi povremeno su bivali zategnuti, otkako je američki predsednik Donald Tramp stupio na dužnost, a analitičari kažu da se u nekim evropskim prestonicama nadaju povratku veće stabilnost pod predsedništvom Džoa Bajdena.

Drugi evropski saveznici u NATO-u pozdravili su Trampove zahteve da Evropa preuzme svoj deo tereta i ispuni ciljeve vojne potrošnje, jer se kontinent suočava sa nekoliko strateških izazova na svojim granicama.

Ubrzo nakon pobede na izborima 2016. godine, Tramp je NATO nazvao "zastarelim", rekavši da ta organizacija "nije vodila računa o teroru". To je dodatno alarmiralo NATO saveznike već uznemirene ruskom prisilnom aneksijom Krima 2014. godine i invazijom na istočnu Ukrajinu.

Drugačiji ton

Do 2017. godine Trampov ton se promenio. Ugostivši generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Beloj kući u aprilu te godine, Tramp je potvrdio svoju podršku alijansi.

"Generalni sekretar i ja produktivno smo razgovarali o tome šta NATO još može da učini u borbi protiv terorizma. Davno sam se žalio na to i oni su izvršili promene. A oni se sada bore protiv terorizma. Rekao sam da je zastarelo. To više nije zastarelo", rekao je Tramp novinarima.

Za Evropu, nepredvidivost je bila teška, rekla je analitičarka za bezbednost Džuli Norman sa Univerzitetskog koledža u Londonu u nedavnom intervjuu za Glas Amerike.

"Njegova spoljna politika obično je bila prilično brzopleta, prilično nepredvidiva. I naravno, za saveznike to zapravo nije nešto što želite. Želite saveznika koji će biti pouzdan, posebno saveznika poput Sjedinjenih Država koji je tradicionalno 'teška kategrija'", rekla je Norman.

Šta NATO saveznici misle o Bajdenu? Budući da je u predsedničkoj kampanji do sada bilo malo rasprave o spoljnoj politici, prema Ianu Bondu, direktoru za spoljne politike u Centru za evropske reforme, oni moraju da pogledaju Bajdenov dosije.

"Znamo da Tramp uopšte nije prijatelj NATO-a i verujemo da je Bajden, s obzirom na njegovu prošlost, mnogo povoljniji za NATO. A NATO ostaje osnova britanske bezbednosti, kao i uopšte evropske bezbednosti", rekao je Bond za Glas Amerike.

Trampove pristalice često kažu da mu treba suditi prema njegovim postupcima, a ne prema rečima. Predsednik je nadgledao raspoređivanje američkih trupa i opreme u Poljskoj 2017. godine u okviru NATO-ove misije Pojačano napredno prisustvo, što je najveće razmeštanje od Hladnog rata.

Tramp ostaje popularna ličnost u Poljskoj i drugim bivšim sovjetskim državama.

"Za neke od tih država verovatno bi i dalje bilo poželjno da Tramp ostane u Beloj kući", rekao je Norman.

Teška istina za Evropu?

Tramp je optužio Nemačku da je "delinkventna u plaćanju" NATO-u i da planira da povuče 20.000 vojnika stacioniranih u zemlji.

Iako je ton grub, predsednik govori istinu koje Evropa ne želi da čuje, tvrdio je politički komentator Metju Paris, bivši konzervativni član britanskog parlamenta.

"Na instinktivni način bio je u pravu u vezi sa nekoliko stvari - da je možda postojala potreba da se uzvrati Kini po pitanju trgovine. Možda će Amerika završiti na vrlo sličnom mestu kao Britanija po pitanju Kovida. Možda niko zapravo ne zna odgovor, a mi ne znamo odgovor ništa bolje od Donalda Trampa. U pravu je što se tiče potrošnje NATO-a. U pravu je kada mnoge evropske zemlje ne preuzimaju svoj deo tereta", rekao je Paris za Glas Amerike u nedavnom intervjuu.

Tramp je zauzimao sve oštriji stav prema Kini. To se možda neće promeniti, ko god pobedio u Beloj kući, kaže Džuli Norman.

"Mnoge demokrate, uključujući i Bajdena, dele neke brige koje je Tramp imao oko Kine i koje mnogi Evropljani imaju i oko Kine", rekla je rekla je. "To je u izvesnoj meri u vezi sa bezbednosnim pitanjima, a možda, govorivši više sa evropske strane, takođe i pitanje ljudskih prava “.

Lesli Vinjamuri, direktorka programa za SAD i Ameriku u Institutu za politiku Čatam haus u Londonu, rekla je da je najveća transatlantska divergencija bila na klimatskim promenama.

Mnogi u Evropi vide da je Bajden simpatičniji prema njihovom gledištu.

XS
SM
MD
LG