Linkovi

Tramp kritički o Faučiju


Doktor Entoni Fauči (L) i predsednik SAD-a Donald Tramp (D) u Ovalnoj sobi Bele kuće (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Doktor Entoni Fauči (L) i predsednik SAD-a Donald Tramp (D) u Ovalnoj sobi Bele kuće (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je doktora Entonija Faučija, člana državnog tima za borbu protiv koronavirusa i direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči je katastrofa. Da sam ga slušao imali bismo 500.000 mrtvih”, rekao je Tramp, aludirajući na broj umrlih građana od posledica koronavirusa, tokom razgovora sa zaposlenima svoje predsedničke kampanje kome su mediji bili pozvani da prisustvuju.

Govoreći u Los Anđelesu, uoči dva skupa zakazana u državi Arizona, Tramp je rekao da je građanima dosta restrikcija zbog pandemije.

Ljudi kažu – štagod, samo nas ostavi na miru. Dosta im je svega. Dosadilo im je da slušaju Faučija i sve te idiote”, rekao je Tramp na čijim predizbornim skupovima se okupljaju građani koji ne nose zaštitne maske - mahom ne primenjujući i preporuke o fizičkom distanciranju koje preporučuju Fauči i drugi zdravstveni stručnjaci.

Tramp je, međutim, u razgovoru dodao i da je Fauči, kako se izrazio, prijatan momak.

Prisutan je 500 godina”, rekao je Tramp.

Doktor Entoni Fauči – jedan je od najcenjenijih naučnika i stručnjaka u Sjedinjenim Državama. Bio je u službi tokom vlasti republikanske i demokratske adnimistracije. Direktor je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine.

Fauči je izrazio javno nezadovoljstvo načinom na koji je citiran u predizbornom spotu Trampove kampanje – rekavši Televiziji Si-Bi-ES u emisiji “60 minuta” da niije iznenađen što je predsednik Tramp oboleo od koronavirusa.

Predsednik Donald Tramp i doktor Entoni Fauči, član Radne grupe za koronavirus Bele kuće, tokom pandemije su iznosili različite i nesaglasne stavove o načinima za suočavanje sa pandemijom Kovida 19.

Predsednik Sjedinjenih Država i prva dama preležali su Kovid 19. Oboje su objavili da su, nakon lečenja, testovi pokazali da virus više nije prisutan u njihovom organizmu. Melanija Tramp je u objavi na interent stranici Bele kuće ukazala da je od Kovida 19 bio bolestan i njihov sin Beron – koji se, u međuvremenu, uspešno oporavio.

Ukupan broj obolelih u svetu od koronavirusa, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, premašio je četrdeset miliona. Prema istom izvoru, najveći broj obolelih u svetu zabeležen je u Sjedinjenim Državama, više od osam miliona i dvesta hiljada građana. Isto važi i za broj žrtava - koji je premašio 220.000.

XS
SM
MD
LG