Linkovi

Tramp se vratio u Belu kuću posle 72 sata u bolnici zbog Kovida 19


Predsednik Tramp na balkonu Bele kuće po povratku iz bolnice Volter Rid, 5. oktobra 2020.
Predsednik Tramp na balkonu Bele kuće po povratku iz bolnice Volter Rid, 5. oktobra 2020.

Američki predsednik Donald Tramp vratio se u Belu kuću u ponedeljak uveče, posle 72 sata hospitalizacije zbog Kovida 19. Pokazujući da je u dobrom stanju, popeo se stepenicama i stao na balkon na južnoj strani rezidencije, gde je skinuo masku, podigao palčeve, i salutirao pilotima predsedničkog helikoptera koji je poletao sa travnjaka Bele kuće.

"Hvala vam svima", rekao je predsednik nešto ranije, izlazeći iz vojno-medicinskog centra Volter Rid, kada je nosio masku.

Kada je izašao iz helikoptera i hodao ka Beloj kući, predsednik je zastao da se okrene ka kamerama, mahnuo i podigao palčeve. Na pitanje Glasa Amerike kako se oseća, čuo se odgovor "vrlo dobro."

Iz Trampovog izbornog štaba saopšteno je da republikanski predsednik, koji u anketama zaostaje za potpredsednikom Džozefom Bajdenom, planira da učestvuje u drugoj debati zakazanoj za 15. oktobar.

Predsednik Tramp izlazi iz bolnice Volter Rid, 5. oktobra 2020.
Predsednik Tramp izlazi iz bolnice Volter Rid, 5. oktobra 2020.

Predsednik je, ranije, na Tviteru poručio Amerikancima da se ne plaše bolesti od koje je na svetu preminulo više od milion ljudi, a u SAD 210.000.

"Osećam se zaista dobro. Nemojte da se plašite Kovida. Nemojte da dozvolite da upravlja vašim životom. Razvili smo za vreme Trampove administracije neke zaista sjajne lekove i stekli saznanja​. Osećam se bolje nego pre 20 godina!", napisao je Tramp.

Predsednikov lekar, Šon Konli, rekao je novinarima ispred bolnice Volter Rid da je Tramp "u poslednja 24 sata zadovoljio standardne bolničke kriterijume da bude otpušten iz bolnice, i da - iako nije "potpuno van opasnosti" može da ode kući. Konli je dodao da Tramp nije imao temperaturu više od 72 sata i da ima normalan nivo kiseonika.

"Iako nije potpuno van opasnosti, tim i ja smo saglasni da naše evaluacije, a što je najvažnije - njegov klinički status, podržavaju predsednikov bezbedan povratak kući, gde će 24 sata dnevno imati najbolju medicinsku negu na svetu", rekao je Konli. Trampov tim lekara saopštio je i da će predsednik petu dozu leka remdesivir dobiti u utorak u Beloj kući.

Razgovarajući sa novinarima, Konli, koji je osteopatski lekar i komandant u američkoj mornarici, nije odgovorio na neka pitanja, kao što je pitanje o stanju predsednikovih pluća, pozivajući se na pravo pacijenata na privatnost. Pored remdesivira, predsednik Tramp uzima steroid - deksametazon - koji se obično ne daje kod blagih ili umerenih slučajeva koronavirusa.

Prethodno je sekretarka za štampu Bele kuće Kejli Mekeneni saopšila da je testirana pozitivno na Kovid-19, dodajući da je u karantinu. Rekla je da lekari ne karakterišu novinare koji prate Belu kuću kao njene "bliske kontakte".

"Štaviše, definitivno nisam znala za dijagnozu Houp Hiks pre nego što sam održala brifing za novinare u Beloj kući u četvrtak", saopštila je Mekeneni. Hiks je savetnica predsednika Donalda Trampa čiji je pozitivan rezultat obelodanjen u četvrtak uveče, nekoliko sati pre nego što je Tramp objavio da su on i prva dama zaraženi koronavirusom.

Predsednik Donald Tramp od petka uveče je u vojnoj bolnici Volter Rid u Betezdi u predgrađu Vašingtona. Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz u ponedeljak ujutru je saopštio je da se predsednik Donald Tramp sastaje sa timom lekara koji ga leče od Kovida 19 da bi procenili njegov napredak, i da je njegova administracija "optimistična" da bi, tokom dana, mogao da bude otpušten iz bolnice.

Prva dama Amerike Melanija Tramp saopštila je da se oseća dobro i da će nastaviti da se odmara i oporavlja kod kuće.

XS
SM
MD
LG