Linkovi

Ko od kandidata bolje stoji među starijima od 65 godina?


Fotografije sa događaja na kojima su odvojeno, na različitim TV stanicama, gostovali Tramp i Bajden
Fotografije sa događaja na kojima su odvojeno, na različitim TV stanicama, gostovali Tramp i Bajden

Predsednik Donald Tramp održao je miting u Fort Majersu na Floridi, državi koja ima jednu od najstarijih populacija birača, i pokušao da uveri najstarije da će ih zaštititi od pandemije.

"Čast mi je da ovde u Fort Majersu potvrdim svoju posvećenost najstarijim Amerikancima. Štitiću vas i boriću se za vas svom snagom koju imam", rekao je Tramp u govoru održanom napolju, dok je publika - uglavnom bez maski - stajala unutra.

Stariji od 65 godina čine 23 odsto biračkog tela u Americi, što je najviši procenat od 1970. Tramp je dobio 9 odsto više glasova ove populacije 2016, ali neka skorija istraživanja pokazuju da demokrata Džo Bajden vodi u ovoj kategoriji.

Istraživanje NBC i Vol strit džurnala pokazuje da 62 odsto ispitanika starijih od 65 godina podržava Bajdena, a skoro duplo manje - 35 odsto - podržava Trampa.

Loš rejting predsednika republikanski strateg Vit Ejrs objašnjava time što je Tramp umanjivao problem koronavirusa, na koji su najranjiviji stariji.

Stariji od 65 godina čine 16 odsto populacije u Americi, a među umrlima od koronaviursa čine čak 80 odsto.

"Kao predsednik, svestan sam da je 54 miliona najstarijih podnelo najveći teret kineskog virusa", kaže Tramp.

Bajden pokušava da izbore učini referendumom o tome kako je Tramp upravljao pandemijom i tvrdi da su propusti administracije koštali Amerikance života, posebno najstarijie. Na Floridi je biračima poručio da je predsednik napustio najstarije.

"Za Donalda Trampa stvari su jednostavne: vi ste zamenjivi, lako će vas zaboraviti, vi ste praktično niko. Tako vas vidi".

Tramp je ponovio da će terapija koja spasava život biti dostupna u najkraćem roku, i da će vakcina biti u opticaju do kraja godine.

"Najstariji će biti prvi u redu da prime vakcinu i uskoro ćemo izaći iz pandemije", kazao je predsednik.

Takođe je najavio da će skup koktel antitela koji je on primio biti uskoro dostupan besplatno svima kojima treba.

Predsednik je otkrio 2. oktobra da je pozitivan na koronavirus i tri dana je proveo u bolnici Volter Rid blizu Vašingtona. Njegova kampanja je pokušala da iskoristi kampanju tvrdeći da predsednik ima više iskustva o koronavirusu iz prve ruke nego Bajden.

Prema novoj anketi AP i NORC-a, 26 odsto Amerikanaca odobrava to kako je administracija upravljala Trampovom dijagnozom, dok 54 to ne odobrava.

"Dijagnoza, brz oporavak i medicinska nega na visokom nivou i to što je o sebi govorio kao Supermenu, da je dijagnoza bila blagoslov, jednostavno nije dobro primljena od strane većine Amerikanaca", kaže Ejrs.

Budući da je pandemija jedan od velikih faktora koji je idu na ruku Trampu, podrška najstarijih je opala od sredine 2019. Jedan od mogućih razloga za to je što Trampa vide vide kao umerenog kandidata kao 2016, kaže Robert Grifin iz organizacije Demokratski fond za istraživanje birača.

"Kada smo pitali ljude koga vide kao umerenog, Donald Tramp je dobio mnogo veći procenat među starijima od Hilari Klinton 2016. Danas je manje verovatno da će on biti percipiran kao umeren"", kaže Grifin i dodaje da obično umereniji kandidati dobijaju više glasova starijih od 65.

Na Floridi, Tramp koji ima 74 godine i svog 77-godišnjeg protivnika zove "pospani Džo" nedavno je tvitovao fotografiju obrađenu u foto šopu na kojoj je Bajen okružen starijima.

"Tramp insistira na ideji da Bajden ne fukncioniše dobro, da je prestar, bez dokaza tvrdi da je dementan, a to ne prolazi dobro kod starijih ljudi", kaže Kris Kuper, profesor političkih nauka.

U međuvremenu, Trampova kampanja je lansirala oglase u kojima se naglašava kao je predsednik snizio cene lekova i očuvao socijano osiguranje i Mediker - federalni program zdravstvenog osiguranja namenjen starijima.

XS
SM
MD
LG