Linkovi

Tramp obilazi države u kojima je ishod neizvestan, Bajden se sprema za debatu


ARHIVA - Predsednik Tramp (levo) i Džo Bajden 29. septembra 2020, tokom prve predsedničke debate u Klivlendu (Foto: AP)
ARHIVA - Predsednik Tramp (levo) i Džo Bajden 29. septembra 2020, tokom prve predsedničke debate u Klivlendu (Foto: AP)

Manje od dvije nedelje uoči izbora, predsjednik Donald Tramp obilazi države u kojima bi morao da pobijedi da bi osvojio još jedan četvorogodišnji mandat, dok se njegov protivknadidat Džo Bajden priprema za debatu koja će biti održana u četvrtak u Nešvilu, u državi Tenesi. Poslednji TV duel, kako se ocjenjuje, mogao bi da bude i najbolja šansa za Trampa da smanji Bajdenovu prednost u anketama.

Predsjednik Donald Tramp juče je održao miting u ključnoj državi - Pensilvaniji.

“Pensilvanijo, moraš da izađeš i glasaš. Ako osvojimo Pensilvaniju, pobijedićemo na izborima”, poručio je okupljenima 45. američki predsednik.

Tramp je 2016. pobijedio u Pensilvaniji sa manje od jedan odsto razlike - i sada bi morao ponovo da je osvoji.

"Ovo su izbori između Trampovog super oporavka, koji se događa sada, i Bajdenove depresije”.

Predsjedniku je u kampanji trebalo da se pridruži i prva dama Melanija Tramp, koja je međutim otkazala svoje prvo javno obraćanje od kako se zarazila koronavirusom - zbog “kašlja” i iz predostrožnosti.

Tramp je od nedelje održao mitinge i u Nevadi i Arizoni, a u sredu će biti i u Sjevernoj Karolini.

Njegov protivkandidat Džo Bajden, koji je održao skup samo u Sjevernoj Karolini, u međuvremenu se priprema za poslednju predsjedničku debatu. Njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Haris u Viskonsinu je pozvala pristalice da glasaju ranije.

“Neki ljudi pokušavaju da sugerišu da se vaš glas ne računa. Oni razumiju da imate moć kada glasate”.

U kampanji na terenu za Bajdena će prvi put učestvovati i bivši predsjednik Barak Obama koji je tvitovao video sa porukom mladim biračima

“U ovako polarizovanim vremenima, vaš glas se računa više nego ikada. Džou Bajdenu je potreban vaš glas. Poznajem Džoa bolje od gotovo svih. Vjerujem da će biti sjajan predsjednik”.

Prema anketama na nacionalnom nivou, Bajden i dalje ima prednost, u nekim i dvocifrenu. Međutim, razlika je manja u državama koje bi mogle da odluče pobjednika, kao što su Pensilvanija i Florida. Ishod trke u tim državama će biti ključan, smatra politikolog Dejvid Damor.

“Izborna trka u tim državama će na kraju biti veoma neizvjesna. Zbog toga mislim da postoji mogućnost za ubjedljivu pobjedu Bajdena, ali i veoma tijesnu Trampovu pobjedu”.

Mnoge firme koje sprovode istraživanja imaju drugačiji pristup ovogodišnjim predsjedničkim izborima nego što je to bio slučaj 2016. godine, kada je veoma mali broj predvidio Trampovu pobjedu, do koje su dijelom doveli i glasovi bijelaca bez visokog obrazovanja.

“Najveća greška u anketama 2016. godine bila je to što se bijelo biračko tijelo nije procjenjivalo na osnovu obrazovanja. Ispostavilo se da je postojala velika razlika između glasova birača sa fakultetskom diplomom i onih bez nje. Ove godine se ne pravi ta greška. Takođe, u velikom broju država Bajden ima podršku od 50 odsto ili iznad tog procenta. Klinton nikada nije dostigla 50 odsto”.

Ove godine ima i manje neodlučnih birača, zbog čega anketari imaju više povjerenja u svoje podatke.

XS
SM
MD
LG