Linkovi

Tramp odbio učešće u virtuelnoj debati - kampanje kandidata sugerišu pomeranje datuma


Donald Tramp i Džozef Bajden - kandidati na novembarskim predsedničkim izborima (JIM WATSON and SAUL LOEB / AFP)
Donald Tramp i Džozef Bajden - kandidati na novembarskim predsedničkim izborima (JIM WATSON and SAUL LOEB / AFP)

Predsednik Donald Tramp poručio je da neće učestvovati u debati sa demokratskim predsedničkim kandidatom Džo Bajdenom, zakazanoj za 15. oktobar u Majamiju, pošto su organizatori najavili da će TV duel biti virtuelan, zato što se predsednk zarazio Kovidom 19.

"To za nas nije prihvatljivo", rekao je Tramp u telefonskom intervjuu za kablovsku mrežu Foks biznis i dodao da smatra da bi virtuelni format omogućio moderatoru da ga prekida.

"Neću da gubim vreme na virtuelnu debatu. To nije suština debate, da sedite za kompjuterom. Smešno je, mogu da vas prekinu kad god", rekao je Tramp.

Nakon komentara predsedničkog kandidata i aktuelnog američkog predsednika - obe kampanje, Trampova i Bajdenova, predložile su pomeranje termina održavanja debata. Druge, koja je bila planirana za 15. oktobar, na 22. oktobar - što je trebalo da bude finalni termin njihovog televizijskog odmeravanja snaga. Trampova kampanja predložila je održavanje još jedne debate 29. oktobra, pet dana pre predsedničkih izbora, što je Bajdenova kampanja odbila.

Džo Bajden, demokratski kandidat, rekao je novinarima u četvrtak da će poštovati preporuke komisije za debate. Dodao je da ne zna koje mere će da preduzme ako Tramp odbije da učestvuje.

"Ne znamo šta će predsednik da uradi. Menja mišljenje svake sekunde", naglasio je Bajden.

Komisija za predsedničke debate saopštila je da je potrebno da se "zaštite zdravlje i bezbednost" svih učesnika druge predsedničke debate. Kandidati će "učestovati iz udaljenih lokacija, dok će drugi učesnici i moderator biti u Majamiju", navedeno je u saopštenju, nedelju pre nego što je Bajden i Tramp trebalo da suoče stavove u tom gradu.

Šef Trampovog izbornog štaba Bil Stepin saopštio je da se "bezbednost svih učesnika može lako osigurati, a da se ne otkazuje prilika za birače da vide direktnu raspravu kandidata".

"Nećemo prihvatiti taj jadan izgovor da se spasl Džo Bajden i umesto toga ćemo održati miting", saopštio je Stepien.

Iz Bajdenovog izbornog štaba saopšteno je da će, imajući u vidu Trampovu odluku da ne učestvuje u virtuelnoj debati, demokratski kandidat "naći neko drugo mesto da direktno odgovara na pitanja glasača" i da se nada da će komisija pomeriti planiranu debatu za 22. oktobar, kako predsednik "ne bi mogao da izbegne odgovornost".

Da li je Tramp i dalje zarazan?

Tramp je testiran pozitivno na koronavirus pre nedelju dana, ali je u utorak tvitovao da se raduje debati sa Bajdenom u Majamiju.

"To će biti sjajno", tvitovao je predsednik.

Međutim, Bajden je rekao da "ne bi trebalo da bude debate", dok god je predsednik pozitivan na Kovid. Demokratski kandidat je novinarima u Pensilvaniji rekao da se "raduje debati sa Trampom", ali da "moraju da se poštuju veoma stroge smernice".

Tramp se razboleo prošlog četvrtka, samo 48 sati nakon prve debate sa Bajdenom u Klivlendu. Kandidati su bili na fizičkoj distanci, ali je Trampov pozitivan test izazvao zabrinutost u pogledu zdravstvenog stanja bivšeg potpredsednika SAD, koji je testiran više puta na koronavirus pre nego što je nastavio kampanju.

Tramp je i dalje bio zarazan kada je u ponedeljak pušten iz vojno-medicinskog centra Volter Rid. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oboleli od koronavirusa sa blagim i umerenim simptomima mogu da budu zarazni - i trebalo bi da se izoluju - najmanje 10 dana.

To ne bi bila prva debata u kojoj kandidati nisu u istoj prostoriji - 1960. godine, u trećoj predsedničkoj debati, Ričard Nikson i Džon F. Kenedi su bili na suprotnim obalama.

Prva debata između Trampa i Bajdena bila je haotična, a predsednik je često prekidao svog rivala i moderatora. Zbog toga su pojedini zatražili da se moderatoru da opcija da isključi mikrofon kandidata tokom narednih TV duela. Još nije poznato šta predviđa virtuelni format debate.

Tramp je u četvrtak rekao i da se oseća "veoma dobro" i da je spreman da nastavi da govori na mitinzima. Manje od četiri nedelje uoči izbora 3. novembra, ranije je glasalo više od 6 miliona Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG